Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • "1. Stortinget ber Regjeringen, med utgangspunkt i handlingsplanen for helsepersonell 1998-2001, raskt fremme forslag om konkrete tiltak for å få utdannet helsepersonell tilbake til sine yrker.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen utarbeide en ny handlingsplan for rekruttering av helsepersonell 2002-2005 der det legges vekt på konkrete tiltak."

Forslagsstillerne uttaler at den viktigste ressursen i helse- og sosialtjenesten er helsepersonellet, og at helsesektoren er inne i en ond sirkel der en stadig har økende problemer med rekruttering og flukt fra yrket.

Det framholdes at undersøkelser viser at bare omtrent halvparten av dem som utdannes, blir værende i sykepleien, og at rekrutteringen til opplæring på videregående nivå innen helse- og sosialfag de siste årene har sunket dramatisk.

Det vises til at Stortinget har vedtatt omfattende handlingsplaner for eldreomsorg, kreftomsorg og psykiatri som forutsetter 21 600 nye årsverk innen 2006.

Forslagsstillerne mener det er viktig å få tilbakeført til helsevesenet både sykepleiere, hjelpepleiere og annet helsepersonell som i dag er ute av helsetjenesten, og at man for å oppnå dette må iverksette konkrete rekrutterings- og stabiliseringstiltak der man får tilstrekkelig attraktive arbeids- og lønnsforhold, inkludert en infrastruktur som ivaretar helsepersonellets private interesser, blant annet barnehage- og boligtilbud. Likeledes mener forslagsstillerne det er viktig å få utløst den arbeidskraftreserven som finnes blant de ansatte i helsevesenet, der mange i dag på grunn av turnusoppsett kun får deltidsstillinger. Forslagsstillerne mener at framfor å importere sykepleiere bør forholdene legges til rette slik at norske sykepleiere blir værende i yrket de utdanner seg til.

Forslagsstillerne mener videre at det må legges til rette for at de ufaglærte som arbeider i helsevesenet, får mulighet til å ta en fagutdanning, og at muligheten for å få godskrevet realkompetanse for opptak til høyere utdanning på individuelt grunnlag bør framheves overfor hjelpepleiere som ønsker å bli sykepleiere.