Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Registrering av lobbyvirksomhet

I punkt 2 i det ovenfor omtalte Dokument nr. 8:31 (2000-2001) foreslås at det utarbeides forslag til en registreringsordning for dem som oppsøker Stortinget på vegne av en organisert interesse for å påvirke Stortinget i saker som er til behandling. Forslagsstillerne anfører at større åpenhet rundt lobbyisters virksom­het vil være et godt bidrag til å bedre innsynet i den politisk beslutningsprosessen. Både Europa­parlamentet og Kongressen i USA har systemer for registrering av lobbyister. I begge tilfelle er registreringen allment tilgjengelig. Skillet mellom personer som opptrer som lobbyister og de som oppsøker stortingsrepresentanter som borgere og velgere er ikke entydig. Det må være en klar forutsetning for nye lovregler at det ikke legges hindringer i veien for slik kontakt direkte mellom borger og folkevalgt. Europaparlamentet og Kongressen i USA har regler som ivaretar begge hensyn, og dette burde være fullt mulig å løse i en videre utredning også i Norge. Det må også utredes hvordan registreringen kan bli offentlig tilgjengelig, og så presis at det går fram hvem man representerer, hvem man er i kontakt med og hvilken sak det gjelder, påpekes det i forslaget.

Som omtalt under B ovenfor, har Presidentskapet bedt komiteene gjøre innkalling til komitémøter - med dagsorden - offentlig kjent ved oppslag på gangen utenfor komitérommet samt utlegging på Ekspedisjonskontoret. Den offentlige møteinn­kallingen med dagsorden skal inneholde opplysninger om høringer og om hvem som skal møte til høring. Presidentskapet finner at kunn­gjøring om hvem som møter til komitéhøringer, ivaretar en del av inten­sjonene i Dok. nr. 8:31 (2000-2001).

Videre viser Presidentskapet til at flere åpne komitéhøringer vil bidra til å synliggjøre interesseorganisasjoners og "lobbyisters" virksomhet overfor Stortinget.

Presidentskapet finner ikke grunn til å foreslå innført en ordning med registrering av dem som oppsøker Stortinget på vegne av en organisert interesse for å påvirke Stortinget i saker som er til behandling.