Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sette i gang et nasjonalt kriseprogram mot overdosedødsfall og orientere om framdriften for programmet i Revidert nasjonalbudsjett 2001."

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at 327 mennesker døde av overdose i Norge i 2000 - det høyeste antall noensinne. Antall overdosedødsfall er nesten fordoblet siden 1999.

Forslagsstillerne mener at det store antallet overdosedødsfall viser at den gjeldende norske narkotikapolitikken ikke fungerer etter intensjonen, og at en må legge om fokus til skadebegrensning der hensynet til å redde liv og det å sikre misbrukerne en best mulig tilværelse og et verdig liv må være det viktigste.

Det uttales at noe av det viktigste er å styrke det forebyggende arbeidet og ettervernet, også det arbeidet som skjer i regi av frivillige organisasjoner. Det understrekes at alle som ønsker behandling, må få tilbud om det, og det påpekes at dagens krav for å komme til behandling i mange sammenhenger er svært strenge og utelukker mange som er motivert for behandling. Forslagsstillerne mener videre at retningslinjene er for restriktive for å få behandling med legemidler.

Det uttales at bruk av sprøyterom kan være ett av flere tiltak som bedrer leveforholdene og gir et mer verdig liv, og det vises til internasjonale erfaringer med sprøyterom som forslagsstillerne mener er positive.

Forslagsstillerne mener på denne bakgrunn det er nødvendig med et nasjonalt kriseprogram mot overdosedødsfall der de ressurser som er nødvendige, tas i bruk.