Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Forslagsstillerne mener at alle aktører i den norske politiske debatten må være villige til å vektlegge mat­tryggheten langt mer som basis både for norsk landbrukspolitikk og internasjonal handelspolitikk. På denne bakgrunn må vi gjennomgå vår egen politikk og også se på den innvirkning våre handelsavtaler kan ha på vår situasjon.

De senere matskandalene i Europa kan knyttes til at landbrukspolitikken har hatt stadig billigere mat som hovedmål, og at handel med husdyr og dyreprodukter har vært et hovedvirkemiddel for å nå dette målet. Dette har ført til økende handel over lengre distanser og større enheter både i primærproduksjon, foredling og omsetning. Eksperter og politikere mener nå det må lages andre handelsregler for slike varer enn for andre industrivarer.

Forslagsstillerne mener det vil være ulogisk og risikabelt å fortsette en landbrukspolitikk som kan føre til større enheter i primærproduksjon og foredling, økt økonomisk press mot bøndene, redusert innenlands produksjon, samt nedlegging av enda flere slakterier. Det er videre nødvendig å endre de internasjonale handelsreglene. Krav til helse- og smittedokumentasjon må økes, og kontrollen må bli så streng at epidemier ikke kan spres over landegrenser. Kostnader knyttet til kontroll og dokumentasjon må belastes de aktuelle varepartier. Videre må sikkerhetsklausuler i internasjonale handelsavtaler endres slik at hensynet til folke- og dyrehelse kan ivaretas uten fare for økonomiske eller handelsmessige represalier. Det bør også utredes å etablere katastrofefond for dekning av økonomiske skader som følge av epidemier. Endelig peker forslagsstillerne på at WTO-avtalens jordbruksdel har som siktemål en friest mulig verdenshandel for å redusere matprisene, og at avtalen ikke bør utvides før matvare-tryggheten er sikret på en god nok måte.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen treffe tiltak slik at hensynet til matvaretrygghet og dyre- og folkehelsen blir bedre ivaretatt i Norges handelsavtaler med andre land. Planer for nasjonale tiltak bes lagt frem i proposisjonen om jordbruksoppgjøret for 2001-2002."