Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

En sterk norsk finansnæring med internasjonal konkurransekraft er viktig for framtidig norsk vekst og næringsutvikling, blant annet gjennom økt tilgang på risikovillig kapital for næringslivet. Norsk finansnæring er teknologibasert og langt mindre geografisk avhengig enn andre næringer. Finansnæringen krever høyt skolerte og utdannede arbeidstakere, og passer godt til det høye utdanningsnivået i befolkningen. Internasjonalt viser det seg at det er mulig å bygge sterke finansmiljøer også utenfor de store metropolene. Den sterkeste veksten i forvaltningsindustri i Europa finner vi i byer som Dublin og Edinburgh. I USA er også den geografiske spredningen stor med blant annet Boston som et sterkt sentrum. Der forholdene ligger til rette, danner det seg clustre og et naturlig miljø for nyetableringer av flere forvaltningsselskaper.

En sterk finansnæring som kan hevde seg internasjonalt kan også vokse fram i Norge hvis forholdene legges til rette for det. Forslagsstillerne vil derfor fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge fram en stortingsmelding med tiltak for utvikling av norsk finansnæring."

Forslagsstillerne vil spesielt peke på tre tiltak som kan være aktuelle for å bidra til å styrke og utvikle norsk finansnærings konkurranseevne og som bør vurderes i denne sammenheng.

  • – Norsk finansnæring bør i større grad kunne forvalte Det norske petroleumsfondet

  • – Fondere tilleggspensjonene i folketrygden og la disse forvaltes av private

  • – Økt privat eierskap ved at staten reduserer sitt eierskap i næringslivet

Det er i dokumentet redegjort nærmere for bakgrunnen for forslaget.