Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Grethe G. Fossum, Britt Hildeng, Ottar Kaldhol, Torstein Rudihagen og Signe Øye, fra Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og representanten Arvid Falch, viser til svar fra finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen 3. mai 2001, som følger som trykt vedlegg til denne innstillingen, hvor det fremholdes at det ikke har fremkommet nye momenter i saken i forhold til det som har vært kjent ved tidligere behandling i Stortinget. Flertallet anbefaler derfor at forslaget i dokumentet avvises.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Høyre stemte mot lovendringen som ga Regjeringen utvidet adgang til å nedskrive aksjekapitalen til null i banker i krise, med den begrunnelse at dette innebar ekspropriasjonsartede inngrep overfor aksjonærene. Disse medlemmer viser videre til at Høyre ved flere anledninger, ut fra rimelighetsbetraktninger, har fremmet forslag om å begunstige aksjonærene i de bankene som var en del av den statlige krisehåndteringen, blant annet i Innst. S. nr. 213 (1993-1994) og Dokument nr. 8:84 (1997-1998). Disse medlemmer konstaterer at forslagene har blitt nedstemt av Stortingets flertall.

Disse medlemmer viser også til at spørsmålet er behandlet i Dokument nr. 17 (1997-1998) Rapport til Stortinget fra kommisjonen som ble nedsatt av Stortinget for å gjennomgå ulike årsaksforhold knyttet til bankkrisen. Disse medlemmer viser til at det fortsatt er ulike syn på årsaksforhold og ansvar knyttet til bankkrisen, men at Stortingets behandling av denne rapporten nok en gang bekreftet at et flertall på Stortinget avviste enhver form for kompensasjon til tidligere aksjonærer.

Disse medlemmer viser til at det i Dokument nr. 8:91 (2000-2001) ikke fremkommer noen nye opplysninger som kunne rokket ved stortingsflertallets gjentatte avvisninger av enhver form for kompensasjon. Disse medlemmer mener det er unødvendig å skape falske forhåpninger blant tidligere aksjonærer om kompensasjon, så lenge det ikke finnes noen grunn til å tro at stortingsflertallet har endret syn. Disse medlemmer mener derfor ikke det er hensiktsmessig å fremme forslag om kompensasjon til tidligere aksjonærer, så lenge det ikke fremkommer nye opplysninger som kan gi et annet resultat enn tidligere.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, registrerer at det fortsatt ikke er noe politiske flertall for å kompensere de private aksjonærer som ble rammet av de svært tvilsomme grep staten foretok i forbindelse med bankkrisen.

Staten sørget for at de ca. 170 000 aksjonærene i de tre største norske forretningsbankene fikk sine aksjer nedskrevet til null. Dermed sørget staten for å fjerne en vesentlig del av det brede, nasjonale eierskap som de mange småaksjonærene i de store bankene representerte.

Disse medlemmer er fortsatt av den oppfatning at det er sterkt kritikkverdig at når ansvaret for bankkrisen må plasseres med et hovedansvar på landets myndigheter og et mindre ansvar på bankene, så er det moralsk forkastelig at det utelukkende er de som i tiltro til banklovgivningen og myndighetenes forsikringer om soliditet, alene er de som tapte sine penger, mens staten muligens har tjent penger på sin såkalte redningsoperasjon overfor bankene.

Staten står fortsatt foran et vesentlig nedsalg av bankaksjer. Gjennom sitt samlede engasjement og samlede nedsalg vil staten trolig gå ut med en økonomisk gevinst. Uavhengig av hvorvidt staten faktisk blir sittende igjen med en betydelig økonomisk gevinst eller ikke, har staten et moralsk ansvar hva gjelder å gjøre opp for sin svært tvilsomme håndtering av bankkrisen.

Disse medlemmer vil derfor foreslå at tidligere aksjonærer får en økonomisk kompensasjon fra staten og at denne fastsettes ut fra en rimelighetsbetraktning.

Det fremmes derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om at tidligere private aksjonærer, som ble slettet i forbindelse med bankkrisen, får en økonomisk kompensasjon fra staten."