Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Overordnede krav til frem­tidens førsteinstansdomstoler

Det helt vesentlige element ved utøvelse av domstolenes virksomhet er å gi borgerne trygghet og ivareta deres rettssikkerhet.

Av utviklingstrekk som antas å være av særlig betydning for domstolene nevnes internasjonalisering av samfunnet, nye kommunikasjonsformer, det forhold at antall straffesaker har gått betydelig opp, og at både sivile saker og straffesaker er blitt mer omfattende og komplekse.

Domstolene utsettes for konkurranse fra andre tvisteløsningstilbud som offentlige eller private tvisteløsningsorganer og voldgift. Justisdepartementet mener at dagens ordning hvor alminnelige domstoler behandler alle typer saker, sikrer at domstolene også i fremtiden forblir samfunnets mest sentrale tvisteløsningsorgan. I de alminnelige domstolene forutsettes den enkelte dommer å være generalist.

Domstolenes hovedoppgave er å utføre dømmende oppgaver, og utøvelsen av de ikke-dømmende gjøremålene må ikke skje på bekostning av de dømmende oppgavene.

For at domstolene skal kunne møte krav og utfordringer i tiden fremover, må domstolene ha en mest mulig kostnadseffektiv driftsstruktur.

Komiteen er enig i at det viktigste ved utøvelsen av domstolens virksomhet er at de sikrer borgerne den nødvendige trygghet og ivaretar den enkeltes rettssikkerhet på en betryggende måte.

Komiteen mener at domstolene må være tilgjengelige, at de må ha den nødvendige tillit i befolkningen og at sakene må bli avgjort innenfor rimelige og fastsatte tidsrammer.

Komiteen mener videre at domstolene må ha funksjonelle og representative lokaler, at det må legges vekt på et godt arbeidsmiljø og at sikkerheten både for ansatte, involverte parter og publikum må settes i høysetet.

Komiteen ser klart at internasjonaliseringen av dagens samfunn, nye kommunikasjonsformer, det forhold at antall straffesaker er betydelig øket og at både de sivile saker og straffesakene er blitt mer omfattende og med større kompleksitet, stiller store krav til domstolen.

Komiteen mener i likhet med Justis- og politidepartementet at dagens ordning der de alminnelige domstolene behandler alle typer saker, best sikrer at domstolene i fremtiden forblir samfunnets mest sentrale tvisteløsningsorgan.

Komiteen legger vekt på at den enkelte dommer i de alminnelige domstolene skal være generalist.

Komiteen er også av den oppfatning at det er den dømmende virksomhet som må være domstolenes hovedoppgave, og at andre ikke-dømmende gjøremål ikke må gå på bekostning av de dømmende oppgavene.

Det er etter komiteens mening viktig at domstolene settes i stand til å møte de krav og utfordringer fremtiden vil gi, herunder gode og hensiktsmessige domstollokaler og at det for de ansatte legges til rette for bruk av ny teknologi og kompetansehevende tiltak. Komiteen ser at domstolene må ha en mest mulig kostnadseffektiv driftsstruktur for å møte fremtidens utfordringer.