Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

16. Oppfølging av meldingens strukturelle endringsforslag

Overføring av ansvaret for forvaltning og føring av tinglysingsregisteret forutsetter endringer i tinglysingsloven.

Justisdepartementet mener det vil være hensiktsmessig i en mellomfase å overføre tinglysingsoppgavene fra førsteinstansdomstolene til fylkesvise enheter tilknyttet Statens Kartverk, og at overføringen bør skje gradvis. Overføringen av tinglysingsoppgavene bør skje i forkant av, eventuelt samtidig med, endringer i domssogninndelingen, og bør starte på de steder hvor domstol og fylkeskartkontor er lokalisert samme sted.

I Justisdepartementets forslag til fremtidig domstolstruktur er antall domssogn redusert fra 87 til 63 og antall førsteinstansdomstoler redusert fra 92 til 65 inkludert domstolene i Oslo. Endringer i domssogninndelingen forutsetter budsjettmessig dekning og vil skje over flere år. Gjennomføringstakten må ses i sammenheng med den faktiske bemanningssituasjon i domstolene, særlig alderssammensetningen, slik at omstillingskostnadene ikke blir unødig høye.

Justisdepartementet vil så langt som mulig ta hensyn til lokale forhold og behov og vil ta i betraktning økonomiske konsekvenser når tidspunkt for sammenslåing skal fastsettes.

Komiteen viser til sine merknader under pkt. 4.