Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Det samiske folkets tilgang til rettssystemet

I sameloven stadfestes bl.a. at samisk og norsk skal være likestilte i forvaltningsområdet for samisk språk. Dette gjelder for kommunene Karasjok, Kautokeino, Nesseby, Porsanger og Tana i Finnmark fylke, og Kåfjord kommune i Troms fylke. De fem kommunene i Finnmark sogner i dag til tre ulike domstoler.

Etter sameloven er det en rett til bruk av samisk i domstolene. Fire domstoler omfattes av reglene: Tana og Varanger sorenskriverembete, Alta sorenskriverembete, Hammerfest sorenskriverembete og Nord-Troms herredsrett. Det er så vidt Justisdepartementet kjenner til, i dag ingen fast ansatte ved disse domstolene som fullt ut behersker samisk.

Både Strukturutvalget og Domstolskommisjonen (NOU 1999:19) foreslår å opprette en ny domstol i Indre Finnmark. Strukturutvalget mener at å etablere en domstol innenfor samenes kjerneområde vil kunne øke samenes tillit til domstolene, og på sikt bidra til rekruttering av dommere med samisk bakgrunn.

Et klart flertall av høringsinstansene, herunder Sametinget, støtter forslaget.

Det er etter Justisdepartementets syn behov for økt kompetanse om samisk sedvane og rettstradisjon i domstolene, og Justisdepartementet går inn for at det etableres en ny domstol som skal betjene de fem kommunene i Finnmark som utgjør forvaltningsområdet for samisk språk.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet og representanten Jørn L. Stang, mener at etablering av en domstol innenfor samenes kjerneområde vil kunne øke samenes tillit til domstolene, og at det også vil gjøre det lettere å rekruttere dommere med samisk bakgrunn eller dommere med god kunnskap om samisk kultur, språk og samfunnsliv. Flertallet ser også muligheten for at en slik domstol kan bidra til en god utvikling av samisk juridisk terminologi.

Flertallet er enig i at det er behov for økt kompetanse om samisk sedvane og rettstradisjon i domstolene. Flertallet legger stor vekt på at Sametinget anbefaler etablering av en domstol i Indre Finnmark. Flertallet synes det er viktig at en slik domstol opprettes, og er enig i at den skal betjene de fem kommunene i Finnmark som i dag utgjør forvaltningsområdet for samisk språk.

Flertallet vil i likhet med departementet understreke at denne domstolen skal være en ordinær domstol som skal betjene alle innbyggerne i de nevnte fem kommunene.

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet og representanten Jørn L. Stang viser til at hovedelementet i domstolsreformen er en rasjonalisering gjennom en sammenslåing av domstoler, slik at det vil bli langt færre domstoler enn i dag. Disse medlemmer mener derfor at det er et brudd med intensjonene i hele domstolsreformen å opprette en ny domstol i Finnmark.