Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bakgrunn

En ny ordning for Stortingets budsjettbehandling ble vedtatt av Stortinget 19. juni 1997, jf. Innst. S. nr. 243 (1996-1997). Det ble vedtatt å endre §§ 19 og 22 tredje ledd i Stortingets forretningsorden. Videre ble det vedtatt å endre § 2 første og annet ledd og oppheve §§ 3 og 10 i Bevilgningsreglementet. Disse vedtakene trådte i kraft 1. oktober 1997 og gjelder inntil 30. september 2001. Endelig ble det vedtatt å opprette - fra og med 1. september 1997 til og med 30. juni 2001 - to nye engasjementsstillinger i Stortingets administrasjon, for bl.a. å utføre arbeid av budsjetteknisk art. 12. mai 1999 vedtok Stortinget en mindre endring i § 19 femte ledd, jf. Innst. S. nr. 168 (1998-1999).

Stortingets presidentskap oppnevnte 19. juni 2000 et utvalg for evaluering av Stortingets behandling av stats- og nasjonalbudsjettet. Som medlemmer ble oppnevnt stortingsrepresentant Dag Terje Andersen (leder), stortingsrepresentant Siv Jensen, stortingsrepresentant Lars Gunnar Lie, stortingsrepresentant Børge Brende, stortingsrepresentant Magnhild Mel­tveit Kleppa, stortingsrepresentant Øystein Djupedal, stortingsrepresentant May Britt Vihovde, statsråd Jørgen Kosmo og ekspedisjonssjef Ole Hovland.

Utvalget fikk følgende mandat:

"... Utvalget skal evaluere de endringer som etter Stortingets vedtak 19. juni 1997 er gjort i Stortingets budsjettbehandling og i regjeringens proposisjoner og meldinger til Stortinget om budsjettet, og herunder ta stilling til om de endringer som er gjort bør bli endelige, og om det eventuelt bør gjøres ytterligere endringer.

Utvalget skal også vurdere om det bør gis regler som gir sikkerhet for at et forslag til rammevedtak i Budsjett-innst. S. I blir vedtatt...

Eventuelle forslag om endringer i forretningsordenen og bevilgningsreglementet m.v. utformes i innstillingen.

Utvalget skal videre evaluere opprettelsen av de to engasjementsstillingene i Stortingets administrasjon fra og med 1. september 1997 til og med 30. juni 2001 for bl.a. å utføre arbeid av budsjetteknisk art (Budsjettsekretariatet), og tilrå om stillingene bør gjøres permanente. ..."

Utvalget la fram innstilling for Stortingets presidentskap 1. mars 2001. Innstillingen følger som vedlegg til denne innstillingen. Utvalgets flertall, alle medlemmer unntatt medlemmet Siv Jensen, tilrår at budsjettreformen av 1997 videreføres og gjøres permanent. Mindretallet, medlemmet Siv Jensen, tilrår at reformen ikke videreføres og at Stortinget går tilbake til de budsjettbehandlingsprosedyrene som gjaldt fram til 1. oktober 1997. Utvalgets øvrige tilrådinger er enstemmige.