Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg: Brev fra Finansdepartementet v/finansministeren til finanskomiteen, datert 7. februar 2001

Det vises til brev av 23. januar med oversendelse av Dok 8:23 (2000 2001) fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Magnhild Meltveit Kleppa.

I Dok 8:32 (2000 2001), forslag I, foreslår representantene at "Stortinget ber Regjeringen snarest klargjøre de langsiktige virkningene som EFTA dommen vil få for den differensierte arbeidsgiveravgiften og norsk distriktspolitikk." I forslag II foreslår representantene at "Stortinget ber Regjeringen forberede arbeidet med en notifikasjon slik at geografisk differensiering og støttenivå i distriktspolitikken beholdes etter 2003."

Dagens ordning med differensiert arbeidsgiveravgift er godkjent av ESA fram til 31. desember 2003. De langsiktige virkningene av EFTA domstolens vedtak vil derfor være avhengig av hvordan ordningen blir etter 31. desember 2003. Regionalstøtteregelverket som ESA la til grunn for sin vurdering av ordningen gjelder fram til 31.12.2006. Det bør derfor ikke være problematisk å få videreført ordningen etter 31.12.2003, gitt at Norge fortsatt kan dokumentere at næringslivet har transportmerkostnader som overstiger fordelene med nedsatt arbeidsgiveravgift.

Dette regelverket er et såkalt ikke bindende regelverk. Det kan være rom for tolkninger. Sverige har i lengre tid vært i dialog med EU kommisjonen om notifisering av ordning med nedsatte sosialavgifter i henhold til de samme regler som vår ordning er godkjent i henhold til. Ordningen med nedsatte sosialavgifter ligner vår ordning med nedsatt arbeidsgiveravgift, men den er mye mindre omfattende. EU kommisjonen har ikke godkjent at den svenske ordningen kan videreføres i sin nåværende form, og har derfor krevd at Sverige innfører visse endringer for at den skal kunne videreføres.

Det er Regjeringens synspunkt at dagens ordning er hensiktsmessig, og derfor bør videreføres også etter 31. desember 2003. For best mulig å kunne underbygge dette i en ny notifikasjon overfor ESA, har derfor Regjeringen nylig vedtatt å sette i gang en større gjennomgang av dagens differensierte arbeidsgiveravgift, blant annet merkostnadene for transport i distriktene, samt andre relevante faktorer som klima, avstand og internasjonal konkurranse. Målsetningen er at dette arbeidet skal ferdigstilles høsten 2002.

Forberedelsene til en notifikasjon med sikte på å videreføre dagens ordning også etter 31. desember 2003 er allerede i gang i departementene. På nåværende tidspunkt er det for tidlig å angi når denne notifikasjonen vil finne sted. Et moment er at dette spørsmålet vil bli tatt opp i god tid med EFTAs overvåkingsorgan (ESA), slik at ESA har mulighet til å gi saken en forsvarlig behandling. Et annet moment er at en notifikasjon bør bygge på et best mulig oppdatert statistisk materiale slik at det ikke kan være et for langt tidsspenn mellom notifikasjonsdato og eventuelt forlengelsestidspunkt for ordningen.

Jeg anser utfra dette at intensjonene i Dok 8:32 (2000 2001) er ivaretatt gjennom det arbeid Regjeringen allerede har iverksatt.