Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 17

Stortinget har til behandling St prp nr 12 (2000-2001) der det foreslås at Norge deltar i EØS-komitebeslutning om innlemmelse av de tre direktiver om tilsetningsstoffer i næringsmidler. Næringskomiteens foreløpige avgivelse er satt til 14. desember 2000. Deretter vil saken bli sendt til utenrikskomiteen. Næringskomiteens endelige avgivelse er satt til 16. januar 2001.

Det vises til St prp nr 12 (2000-2001) der det heter at norske næringsmiddelprodusenter og dagligvarebransjen nylig har kommet med følgende uttalelse:

"EUs regelverk tillater mer nitritt/nitrat og azofargestoffer i næringsmidler enn dagens norske regelverk. Organisasjoner som representerer næringsmiddelprodusenter og dagligvarebransjen i Norge har en holdning om ikke å endre dagens praksis med hensyn til bruk av disse stoffene i næringsmidler på det norske markedet, selv om EUs regelverk tas inn i norske bestemmelser."

Senterpartiets stortingsgruppe vil be om en juridisk betenkning om hvorvidt en slik uttalelse utgjør en avtale som kan være i strid med konkurransereglene som er nedfelt i EØS-avtalen.

Det vises til St prp nr 12 (2000-2001) der det heter at Norge har to alternativer i forhold til de tre direktivene som proposisjonen omhandler. Enten så kan Norge gjennomføre de tre tilsettingsstoffdirektivene, eller så kan EFTA, som EUs motpart i EØS-avtalen, reservere seg mot de tre direktivene i henhold til artikkel 102 i EØS-avtalen.

Senterpartiets stortingsgruppe ber om en juridisk betenkning om prosessen fra Norge varsler en reservasjon mot å innlemme de nevnte direktiver i EØS-avtalen, inntil EU eventuelt innfører beskyttelsestiltak.

Betenkningen skal også behandle hva slags beskyttelse tiltak EU kan iverksette i henhold til EØS-avtalen, samt WTO avtalens bestemmelser om proporsjonalitetsprinsippet og hvilke konsekvenser dette kan få for Norge og norsk eksportindustri, og hva slags reaksjonsmuligheter Norge har i henhold til EØS avtalen på disse beskyttelsestiltak.

Senterpartiets stortingsgruppe tør be om at svar foreligger senest 11. januar 2001 av hensyn til den videre behandling i utenrikskomiteen og næringskomiteen.