Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 5

  • 1. I proposisjonen framgår det på side 19, kap 4.3.2.1 Helsevurdering, at "Det er ikke tatt hensyn til rapporterte overfølsomhetsreaksjoner ved fastsettelse av ADI-verdier. Dette har tradisjonelt vært ansatt for å være reaksjoner som bare er knyttet til et mindre antall individer, som den enkelte selv må ta forhåndsregler mot." I hvilken grad er det i Norge vanlig å ta hensyn til mulige allergireaksjoner når en fastsetter slike grenseverdier, og skiller norsk praksis seg vesentlig fra den i EU?

  • 2. I proposisjonen omtales hyppighet av overfølsomhetsreaksjoner mot azofargestoffer. Det vises til to danske undersøkelser hvor det angis hvor mange som reagerer på tilsetningsstoffer og på eksponering for azofargestoffer. Det framkommer ikke hvor mange som har allergi eller er disponert for allergi og som kan få utløst allergi dersom de utsettes for azofargestoffer. Det bes om et anslag over hvor mange som tilhører en risikogruppe og som derfor må ta forhåndsregler dersom de vil sikre seg mot en eventuell reaksjon på azofargestoffer.

  • 3. Av proposisjonen framgår det at overfølsomhet mot tartrazin og andre fargestoffer vanligvis opptrer hos pasienter med atopisk sykdom (alergi) som høysnue, astma eller barne-eksem. Hvor mange tilhører en slik gruppe i Norge, og hvor mange barn er i denne gruppen?