Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Reidun Gravdahl, Asmund Kristoffersen, Karin Lian, Einar Olav Skogholt og Gunhild Øyangen, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Are Næss, fra Høyre, Annelise Høegh og Sonja Irene Sjøli, fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, viser til vedlagte brev av 2. november 2000 fra sosialministeren der det er en bred gjennomgang av utviklingen når det gjelder Nasjonalhjelpens Fond for Krigens Ofre og deres kuratorkontorer.

Komiteen vil understreke det som også ble uttrykt for 20 år siden i Innst. O. nr. 74 (1979-1980), nemlig at samfunnet må være æreforpliktet til å sørge for gode hjelpeordninger for de krigsinvalide.

Komiteen må ut fra sosialministerens brev og redegjørelse fastslå følgende realiteter: Helt fra begynnelsen på 1980-tallet har det vært en vurdering av Nasjonalhjelpens framtid, og i 1995 la Nasjonalhjelpen selv fram, ved sitt arbeidsutvalg, et forslag til avvik-lingsplan for de ansatte. Et alternativt forslag ble fremmet og det ble vedtatt å fortsette kuratorkontorenes virksomhet som før ut 1999. Fra 2000 skulle samtlige kontor utenfor Oslo nedlegges, Oslo-kontoret skulle fortsette etter 31. desember 1999, og skulle senere avvikles i samråd med departementet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, har gjennom sosialministerens brev også blitt kjent med at Nasjonalhjelpens Fond for Krigens Ofre ved brev av 11. september 2000 fra styrets leder og kontorsjef, selv har reist spørsmål om oppgavene fortsatt er så mange og omfattende at det er behov for å opprettholde kuratorkontorene enda i noen år. Nasjonalhjelpens Fond mener at det erfaringsmessig er ca. 12 pst. av krigspensjonistene som gis bistand gjennom deres kuratorapparat. Det vil si at det i 2000 vil være ca. 1 500 personer som benytter seg av kuratorkontorenes tjenester.

Flertallet mener også at de tall som sosialministeren refererer til, tilsier at aktivitet og arbeidsoppgaver har avtatt så sterkt at det ikke er grunnlag for videre drift av de kuratorkontorene som er nevnt i Dokument nr. 8:75 (1999-2000).

Komiteen vil allikevel sterkt understreke at den hjelp og bistand det fortsatt vil være behov for, må kunne ytes, og at ingen mister muligheter og rettigheter til noen lovbestemte ytelser ved at distriktskontorene nedlegges. Komiteen mener, som sosialministeren også skriver, at dette bl.a. skal dekkes av trygde-, sosial- og helseetaten. Komiteen vil videre understreke at alle krigsinvalider skal være informert om mulige rettigheter i god tid før distriktskontorene nedlegges fra 2002. Komiteen mener videre det er viktig at den kompetansen som i dag er ved Nasjonalforeningens distriktskontor, i størst mulig grad overføres til relevante instanser i de respektive distrikt. På samme måte mener komiteen det er viktig at Nasjonalhjelpens Oslo-kontor blir tilført registre og saksmateriale som vil gjøre dette kontoret bedre i stand til å videreføre bistandsarbeidet også for enkeltpersoner. Videre mener komiteen det er viktig at dette kontoret kan være et aktivt informasjons- og veiledningskontor både for enkeltpersoner og institusjoner/offentlig virksomhet. Komiteen mener departementet må ta hensyn til disse forholdene og fremme et forslag til opplegg og driftsgrunnlag for Nasjonalhjelpens Oslo-kontor som gjør det i stand til å utføre disse oppgavene.

Komiteen medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at krigsinvalidene nå er i en fase av livet som for mange kan være vond og vanskelig. I tillegg til den naturlige aldringsprosess mener disse medlemmer at våre krigsinvalider også har sine krigsskader å slites med. Disse medlemmer tror at mange av disse føler kuratorvirksomheten som en god sikkerhetsventil, samt at kuratorene taler deres sak.

Disse medlemmer viser videre til Innst. O. nr. 74 (1979-1980) og begrunnelsen for forslaget i Dokument nr. 8:75 (1999-2000).

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen forlenge tidsfristen for nedleggelse av Nasjonalhjelpens Fond for Krigens Ofres kuratorkontorer i Fredrikstad, Tønsberg, Arendal, Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø fra 31. desember 2001 og foreløpig frem til 31. desember 2005 ."