Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 4: Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 23. november2000

Kulturdepartementet viser til brev av 23. ds. fra Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, med følgende to spørsmål:

I forbindelse med opprettelsen av et fredsprissenter har en eventuell overføring av hovedstasjonsbygningen på Vestbanen til Nobelinstituttet vært drøftet. Hvilke faktiske og økonomiske konsekvenser vil en slik overføring ha for staten og for Nobelinstituttet? Vil overføring av bygninger også omfatte tomt?

Vestbanetomta med hovedbygningen forvaltes av Statsbygg. Departementet har i dag innhentet nærmere informasjon fra Statsbygg, som i brev av 23. november 2000 meddeler følgende:

"Statsbygg har igangsatt et planleggingsprosjekt for Vestbanetomta. Et overordnet mål for arbeidet er å utvikle et godt prosjekt og en god plan for nasjonen og byen gjennom samarbeid og samordning av interesser. Vestbanens hovedbygning, som er fredet, har historisk tyngde og en meget representativ plassering mot Rådhusplassen. Den utgjør et viktig element i de stedlige kvalitetene og i oppfattelsen av hele Vestbanetomta.

Etter Statsbyggs mening er det derfor viktig at en ny bruk av Vestbanens hovedbygning inngår i en helhetlig plan for hele Vestbanetomta. Vestbanens hovedbygning bør imidlertid sikres et offentlig, representativt innhold. Et Nobel fredsprismuseum vil være et formål som oppfyller en slik forutsetning.

Statsbygg har ikke innhentet takst for bygningen, men det antas at den har en betydelig økonomisk verdi i tillegg til den historiske verdien, som er knyttet til en fredet bygning av nasjonal betydning. Hvilke premisser som bør knyttes til etablering av et Nobel fredsprismuseum i Vestbanens hovedbygning, har Statsbygg ikke drøftet. Det bør imidlertid settes premisser for en eventuell overdragelse, blant annet knyttet til hvordan prosjektet forholder seg til utviklingen av den resterende delen av Vestbanetomta og til vedlikehold av bygningen.

Det er ikke vurdert om en eventuell overdragelse også omfatter tomta bygningen står på. Det bør imidlertid vurderes om både bygningen og tomta forblir i Statens eie, og at den stilles til disposisjon for et Nobel fredsprismuseum til en rimelig leie. Alternativt kan det vurderes om bygningen gis bort med en festekontrakt knyttet til tomta bygningen står på, samt med en hjemfallsrett til Staten dersom det blir aktuelt å flytte fredsprismuseet i fremtiden.

Statsbygg har ikke foretatt vurderinger omkring kostnader i forbindelse med istandsetting av bygningen og etablering av en Nobel fredsprismuseum. I materiale vi har mottatt fra Nobelinstituttet er disse prosjektkostnadene beregnet til ca. kr 26 millioner."

Kulturdepartementet viser til dette.

Da Nobelinstituttet i brev av 16. mai 1995 søkte om vederlagsfri overtakelse av den statlige bygningen Bankplassen 3, la Nobelinstituttet til grunn at Oslo kommune (eventuelt sammen med andre offentlige interessenter) skulle bekoste oppussing av bygningen, beregnet til 20 mill. kroner (prisnivå 1995). Nobelinstituttet skulle sørge for sponsorfinansiering av utstillingene. Det foreslo at departementet skulle bidra med et årlig driftstilskudd på 2 mill. kroner (prisnivå 1995). Tilsvarende søknad for overtagelse av Vestbanebygningen er ikke mottatt.