Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om disponering av utrangerte rørledninger og kabler på norsk kontinentalsokkel
Dette dokument
- Innst. S. nr. 29 (2000-2001)
- Kildedok: St.meld. nr. 47 (1999-2000)
- Dato: 15.11.2000
- Utgiver: Energi- og miljøkomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Olje- og energidepartementet viser i meldingen til at petroleumsproduksjonen fra enkelte felt på norsk kontinentalsokkel har opphørt, og at innretningene knyttet til driften av feltene er tatt ut av bruk. I tillegg er en rekke innretninger tatt ut eller planlegges tatt ut av bruk som følge av utbyggingen av nytt Ekofisk-senter.
Omfanget av rørledninger og kabler knyttet til transport av olje og gass på norsk sokkel er presentert i meldingen, og det redegjøres for nasjonalt og internasjonalt regelverk for fjerning av utrangerte innretninger (installasjoner og rørledninger). Departementet viser til St.prp. nr. 1 (2000-2001) Olje- og energidepartementet hvor det gis en nærmere omtale av hvilke disponeringssaker som i fremtiden vil bli forelagt Stortinget.
De viktigste resultatene fra Olje- og energidepartementets utredningsprogram for utrangerte rørledninger og kabler er presentert i meldingen. Siktemålet med utredningsprogrammet var bl.a. å belyse omfanget av fremtidige disponeringsbeslutninger og mulige disponeringsalternativer. Videre ønsket en å få belyst konsekvenser av disponeringsalternativene med hensyn til kostnad, sikkerhet, miljø, energibruk og for andre brukere av havet. Selve sammenfatningsrapporten følger meldingen som utrykt vedlegg.
Departementet viser videre til at valg av disponeringsløsning for utrangerte rørledninger og kabler i hovedsak må vurderes ut fra hensynet til beskyttelse av miljøet og annen bruk av havet, sammenholdt med kostnadene, med sikte på å finne den samfunnsøkonomiske beste disponeringsløsningen. Det er i meldingen redegjort for hvilke momenter som vil være sentrale i vurderingen av beste disponeringsløsning.
Meldingen behandler disponeringssaker for rørledninger og kabler knyttet til feltene Odin, Øst-Frigg, Lille-Frigg og Frøy, som alle er lokalisert i Frigg-området i den midtre delen av Nordsjøen. Videre behandles rørledninger og kabler knyttet til Mime, Tommeliten Gamma og en rekke rørledninger og kabler tatt ut av bruk som følge av utbyggingen av Ekofisk II. Disse rørledningene og kablene er lokalisert i Ekofisk-området i den søndre delen av Nordsjøen.
Etter en samlet vurdering av potensialet for framtidig fiske, sikkerheten ved fiske og kostnader ved de ulike disponeringsløsninger, finner departementet at Odin- rørledningen og vestre halvdel av vanninjeksjonsrørledningen til Frøy bør graves forsvarlig ned i havbunnen. Ett fritt spenn på Valhall-rørledningen kan utgjøre en sikkerhetsmessig risiko for fasthekting av trålutstyr ved fiske i området. Departementet viser til at den eksponerte delen av rørledningen bør fjernes. Storparten av øvrige rørledninger og kabler som er behandlet i meldingen er stabilt nedgravd eller tildekket, og departementet finner i overensstemmelse med rettighetshavernes tilrådinger at disse bør etterlates på stedet.
Når det kreves at innretninger brukt til utvinning og rørledningstransport av petroleum skal fjernes, vil staten i medhold av fjerningstilskuddsloven yte direkte tilskudd til dekning av en andel av fjerningsutgiftene. Det er i meldingen redegjort nærmere for beregninger av statens andel av disponeringskostnadene i de tilfeller anbefalt disponeringsløsning innebærer fjerning av rørledninger og kabler som er tatt ut av bruk.
De budsjettmessige konsekvenser av de foreslåtte vedtak er av departementet anslått ved at kostnadene for fjerning av et fritt spenn på rørledningen fra Valhall til Ekofisk 2/4 G er beregnet til om lag 30 mill. kroner, og statens andel av disponeringskostnadene til om lag 17 mill. kroner.
Det er ikke forventet å påløpe fjerningsutgifter for staten i budsjettåret 2000 eller 2001. Anslag for statens fjerningstilskudd for det frie spennet på rørledningen fra Valhall til Ekofisk 2/4 G vil bli inkludert i forslag til bevilgning når utgiftene forventes å påløpe, jf. kap. 2442 post 70 Disponering av innretninger på kontinentalsokkelen, tilskudd.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Aud Blattmann, Gunn Karin Gjul, Bent Hegna, Anders Hornslien, lederen Tore Nordtun og Torny Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Kristelig Folkeparti, Hilde Frafjord Johnson og Bror Yngve Rahm, fra Høyre, Bent Høie og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, John Dale, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, og fra Venstre, Gunnar Kvassheim, har ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
St.meld. nr. 47 (1999-2000) – om disponering av utrangerte rørledninger og kabler på norsk kontinentalsokkel – vedlegges protokollen.
Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 15. november 2000
Tore Nordtun leder |
Bent Høie ordfører |
Aud Blattmann sekretær |