3. Konsultasjoner mellom staten og kommunesektoren
I Kommuneøkonomiproposisjonen for 2000 varslet regjeringen Bondevik at en fram til kommuneøkonomiproposisjonen for 2001 ville vurdere en utvidelse av ordningen med drøftingsmøter mellom staten og Kommunenes Sentralforbund (KS) i retning av en konsultasjonsordning.
Regjeringen har fulgt opp dette og har iverksatt en prøveordning med konsultasjoner i forbindelse med statsbudsjettarbeidet.
Tidsplanen for konsultasjonsordningen vil følge fasene i arbeidet med statsbudsjettet. Som normalordning holdes det konsultasjonsmøter i forkant av regjeringens budsjettkonferanser i mars, april og august. Et fjerde og avsluttende møte holdes like etter at statsbudsjettet legges fram i oktober.
Konsultasjonene må bygge på en felles forståelse av at det er Stortingets og regjeringens ansvar å fastsette de nasjonale økonomiske og politiske målene for kommunesektoren. Konsultasjonene har således ikke til hensikt å redusere mulighetene for nasjonal styring, men siktemålet er å gjøre styringen mer hensiktsmessig.
Regjeringen mener at konsultasjonsordningen kan bidra til å:
– skape en felles forståelse mellom staten og kommunesektoren om de oppgaver som kan realiseres innenfor en gitt inntektsramme
– redusere statlig styring gjennom regelverk og øremerking av midler ved enighet om prioriteringer av kommunesektorens ressurser
– gi mer effektiv ressursbruk og styrke lokaldemokratiet ved å øke den lokale friheten i oppgaveløsningen
– gi kommunesektoren mer stabile og forutsigbare rammebetingelser
– bedre informasjonsgrunnlaget for Regjeringens og Stortingets utforming av den nasjonale styringen av kommunesektoren
– gi gjennomsiktighet ved at metodikk og kalkulasjoner er forståelige, konsistente og etterprøvbare.
Regjeringen tar sikte på en gradvis utvikling av ordningen etter hvert som en vinner erfaring. Det nye opplegget vil bli evaluert høsten 2000, med tanke på ordinær iverksetting fra budsjettåret 2002.
Komiteen understreker at konsultasjoner ikke skal ha form av forhandlinger om kommuneøkonomien. Komiteen mener det er av stor betydning å oppnå en felles forståelse om hvilke tjenestetilbud som kan realiseres innenfor fastsatte inntektsrammer. Komiteen ser at dette innebærer en nærmere vurdering av blant annet kostnadsutviklingen i kommunesektoren, effektivitetskrav og behovsendringer m.m.
Komiteen understreker at slik felles virkelighetsforståelse er særlig viktig for vedtak om nye oppgaver.
Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil vise til at skal den nye konsultasjonsordningen få noen reell betydning, må det oppnås felles forståelse mellom Regjeringen og kommunesektoren om hvilket tjenestetilbud som kan realiseres innenfor fastsatt inntektsramme. Dette krever en nærmere vurdering av både kostnadsutvikling, effektivitetskrav, behovsendringer og ikke minst en forståelse av behovet for og kostnadene ved en hensiktsmessig lønns- og arbeidsgiverpolitikk.
Disse medlemmer mener at konsultasjonsordningen også må omfatte Regjeringens arbeid når det gjelder endringer som følge av EØS/EU direktiv som har konsekvenser for kommunesektoren.