Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

« I

Stortinget nedsetter en uavhengig granskingskommisjon som skal granske alle forhold i forbindelse med behandlingen av de tidligere pionerdykkere i Nordsjøen, med særlig vekt på å klarlegge og kartlegge myndighetenes mulige ansvar for dette, samt gjennomføre en vurdering av hvorvidt pionerdykkerne og deres etterlatte har krav på oppreisning og erstatning fra det offentlige.

II

Med hjemmel i § 14 i Stortingets forretningsorden nedsetter Stortinget en særskilt komité som skal avgi innstilling til Stortinget om oppnevning av og mandat for granskingskommisjonen. Komiteen oppnevnes av valgkomiteen."

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at pionerdykkerne i Nordsjøen har utført banebrytende arbeid som har skapt store verdier.

Det vises til at da arbeidsmiljøloven ble iverksatt i Norge i 1977, ble dykkerne i Nordsjøen unntatt fra de samme rettighetene som andre idet loven kun gjaldt på faste installasjoner på norsk sokkel. Dykkerne ble omfattet av sjømannsloven, selv om de ofte arbeidet på faste installasjoner under vann. Først i 1995 ble arbeidsmiljøloven gjort gjeldende også for arbeidsdykkere i Nordsjøen.

Det framholdes at det såkalte Krombergutvalget i november 1993 la fram sin rapport om helse og sikkerhet i dykkervirksomheten der det bl.a. ble anbefalt pensjons- og retrettordninger for dykkere, helsemessig langtidsoppfølging samt å sikre sykepenger og yrkesskadetrygd.

Det refereres fra et høringsnotat fra Sosial- og helsedepartementet som viser at det tas sikte på å legge fram forslag om en engangskompensasjon på inntil 200 000 kroner til tidligere nordsjødykkere som har en varig helsesvikt og redusert inntektsevne, men der det presiseres at staten ikke kan anses for å ha opptrådt lovstridig eller kritikkverdig i forhold til tidligere nordsjødykkere og at det derfor ikke foreligger noe juridisk erstatningsansvar.

Etter forslagsstillernes oppfatning dreier ikke saken seg først og fremst om hvorvidt staten har opptrådt lovstridig eller kritikkverdig eller om den har juridisk erstatningsansvar, men om et moralsk ansvar. Det vises til at mange i den aktuelle gruppen har tatt sitt eget liv, og at mange sitter igjen med alvorlige nevrologiske vevskader og senskader man ennå ikke har kartlagt omfanget av.

Forslagsstillerne viser til at ulike utredninger og rapporter som er laget om dykkernes situasjon, aldri har vært lagt fram for Stortinget, og mener det bør nedsettes en uavhengig granskingskommisjon for å granske alle forhold i forbindelse med behandlingen av de tidligere pionerdykkere i Nordsjøen, med særlig vekt på å klarlegge og kartlegge myndighetenes mulige ansvar for dette, samt gjennomføre en vurdering av hvorvidt pionerdykkerne og deres etterlatte har krav på oppreisning og erstatning fra det offentlige.