Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til tiltredelse til Europarådets avtale av 1. mai 1999 som oppretter gruppen av stater mot korrupsjon (GRECO)

Innhold

Til Stortinget

Avtalen ble vedtatt av Europarådets ministerkomité 1. mai 1999. Avtalen legger opp til en gjensidig evaluering av partenes etterlevelse av Europarådets ulike instrumenter mot korrupsjon. GRECO (Groups of States Against Corruption) skal overvåke medlemmenes overholdelse av 20 retningsgivende prinsipper fastsatt av Europarådets ministerkomité mot korrupsjon, og gjennomføring av internasjonale juridiske instrumenter. GRECO skal bestå av representanter fra medlemsstatene. Bl.a. skal GRECO vedta evalueringsrapporter og godkjenne utkast til årlig aktivitetsprogram. Den skal hvert år offentliggjøre en rapport om virksomheten. Arbeidet med å evaluere medlemmenes innsats mot korrupsjon er en av GRECOs viktigste oppgaver.

Avtalen som oppretter GRECO ble forhandlet fram i løpet av 1997-1998. 17 stater var med fra starten. Per 1. mars 2000 hadde 22 stater sluttet seg til GRECO.

Avtalen inneholder forutsetningene for opprettelsen av GRECO. Som vedlegg til avtalen følger vedtektene for GRECO. Vedtektene gir nærmere regler om GRECOs mål, funksjoner, sammensetning og virksomhet. GRECO skal bestå i en prøveperiode på tre år og skal evalueres ved slutten av prøveperioden.

En strafferettslig konvensjon om korrupsjon (ETS nr. 173) ble åpnet for undertegning 27. januar 1999. En sivilrettslig konvensjon om korrupsjon (ETS nr. 174) ble åpnet for undertegning 4. november 1999. De er undertegnet av Norge med forbehold om ratifikasjon. De har ennå ikke trådt i kraft.

Norges deltakelse i GRECO vil innebære årlige utgifter, og Stortingets samtykke til deltakelse er derfor nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd.

Avtalen i engelsk originaltekst med oversettelse til norsk følger som trykt vedlegg til proposisjonen. Det vises til proposisjonen for omtale av de enkelte artikler i avtalen.

Bidraget for norsk deltakelse er i proposisjonen foreløpig anslått til kr 161 000 per år. De årlige bidrag vil kunne variere noe avhengig av hvor mange evalueringer som gjennomføres hvert år, og hvorvidt og i hvilket omfang det besluttes landbesøk. Det norske bidraget foreslås dekket over Justisdepartementets budsjett kap. 400 post 71.

Norsk deltakelse i GRECO vil ikke få nevneverdige administrative konsekvenser utover den aktivitet som deltakelse i GRECO forutsetter. Deltakelsen vil ikke nødvendiggjøre lov- eller forskriftsendring.

De siste årene har det i internasjonale fora vært gjort en økende innsats mot korrupsjon. Norge har deltatt aktivt i dette arbeidet, både innenfor Europarådet og OECD. Norge har dessuten ratifisert OECD-konvensjonen om motarbeidelse av bestikkelser av utenlandske offentlige tjenestemenn i internasjonale forretningsforhold av 21. november 1997, som trådte i kraft 15. februar 1999, jf. Ot.prp. nr. 66 (1997-1998).

Korrupsjon synes å øke i omfang og har betydelige skadevirkninger. Det er vesentlig at kampen mot korrupsjon skjer gjennom et internasjonalt samarbeid. Overvåking av gjennomføringen av konvensjonsforpliktelser betraktes som en viktig del av dette samarbeidet. GRECOs virksomhet er basert på gjensidig evaluering, og vil gi mulighet for å utøve en fleksibel og effektiv kontroll av medlemmenes etterlevelse av Europarådets juridiske instrumenter mot korrupsjon. Det er etter Regjeringens syn viktig at Norge deltar i denne virksomheten. Medlemskap vil gi anledning til økt samarbeid med andre stater, og vil kunne være en nyttig kilde til informasjon om metoder til - og vanskeligheter med - å bekjempe korrupsjon. En norsk tiltredelse til GRECO vil også være en bekreftelse utad av Norges forpliktelse til å bekjempe korrupsjon.

Et viktig hensyn er videre at medlemskap i GRECO er en forutsetning for deltakelse i Europarådets strafferettslige konvensjon mot korrupsjon av 27. januar 1999 og den sivilrettslige konvensjon mot korrupsjon av 4. november 1999. Det må legges til grunn at medlemskap i GRECO vil være en forutsetning også for deltakelse i andre internasjonale juridiske instrumenter mot korrupsjon utarbeidet i Europarådets regi. Konvensjonene stiller krav til lovgivningen mot korrupsjon i de kontraherende stater. Lovgivningen på dette området er i mange land mangelfull, og det er betydelige gevinster å vinne gjennom likeartet lovgivning i flere land.

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I

Stortinget samtykker til tiltredelse til Europarådets avtale av 1. mai 1999 som oppretter gruppen av stater mot korrupsjon (GRECO), i samsvar med St.prp. nr. 56 (1999-2000).

II

Innst. S. nr. 210 (1999-2000) vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 9. juni 2000

Einar Steensnæs

leder

Tom Thoresen

ordfører

Haakon Blankenborg

sekretær