Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Dok.nr.8:09 (1999-2000) Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at norske statsborgere som har oppholdt seg mer enn 5 år i utlandet, får fulle rettigheter i folketrygden når de kommer tilbake til Norge, i likhet med innvandrere og as...

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at folketrygdloven endres slik at norske statsborgere som har oppholdt seg mer enn 5 år i utlandet, får fulle rettigheter i folketrygden når de kommer hjem til Norge, i likhet med innvandrere og asylanter."

Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstilleren at norske statsborgere som har bodd og jobbet i utlandet for internasjonale eller nasjonale organisasjoner/firmaer og som ikke har vært medlem av folketrygden i de siste 5 årene før de kommer hjem, ikke får rettigheter i trygden før det er gått 3 år etter hjemkomst. Det vises til at asylanter og innvandrere er unntatt fra denne regelen idet de har fulle rettigheter bl.a. til uførepensjon fra første dag etter at asylsøknad er sendt eller de har flyttet til landet.

Komiteen viser til brev av 12. april 2000 fra Sosialministeren, hvor det fremkommer at deler av begrunnelsen for forslaget i Dokument nr. 8:9 (1999-2000) kan være misvisende. Som det fremkommer i brevet fra sosialministeren, vil alle som kommer til Norge for å bosette seg her, bli medlemmer av folketrygden fra første dag og få rett til visse ytelser som stønad ved helsetjenester. For andre ytelser er det kvalifiseringskrav. Tilgang til pensjonssystemet får en etter en viss tid i Norge. For uføre-, etterlatte- og barnepensjon er det krav om 3 års medlemsskap før uførhet eller dødsfall. Komiteen viser til at det er enkelte unntak fra kravet om 3 års medlemskap.

Videre vil komiteen vise til at særrettighetene er begrenset til de som får asyl, eller som er kommet hit som kvoteflyktninger.

Komiteen vil på denne bakgrunn ikke støtte forslaget.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til forslag i Utjamningsmeldinga om å innføre en ny stønadsordning for de med kort botid i Norge. Denne nye stønadsordningen vil være en minstesikring og vil sikre en samlet inntekt svarende til full minstepensjon. Flertallet vil peke på at dette er en mer treffsikker ordning, og flertallet mener derfor det ikke er ønskelig å utvide dagens særordninger.

Flertallet slutter seg videre til at andre særordninger bør bortfalle ved innføringen av en ny ordning.