Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Bakgrunn

Ved behandlingen av St.meld. nr. 22 (1994-1995) Miljøvern på Svalbard ba Stortinget regjeringen om å foreta en helhetlig vurdering av Svalbardsamfunnet der miljø, kulldrift og annen næringsvirksomhet, utenrikspolitiske og andre relevante forhold ble sett i sammenheng. I tillegg ble regjeringen i Dokument nr. 8:85 (1994-1995) bedt om å legge opp til en styringsmodell for Longyearbyen som gir befolkningen muligheter til demokratisk innflytelse i lokalsamfunnet i den helhetlige gjennomgangen av Svalbardsamfunnet Stortinget har bedt om.

Meldingen gir først en omfattende gjennomgang av mål og virkemidler i norsk Svalbard-politikk, utviklingen på Svalbard etter 1985, de juridiske rammer og administrasjonen av Svalbard. Deretter behandles miljøvern, næringsvirksomhet, forskning og høyere utdanning, redningsberedskap, sjøsikkerhet og kartlegging, helse- og tjenestetilbud, post- og teletjenester, kultur, idrett og media og, ikke minst, utvikling av lokalsamfunnet i Longyearbyen.