Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. To evalueringer av rettshjelpsloven

I meldingen refereres kort to evalueringer av rettshjelpsloven utført av hhv. Statskonsult i 1998 og FAFO i 1997.

Det fremgår bl.a. av Statskonsults evaluering at det er bred enighet blant deltakerne i undersøkelsen, dvs. advokater og offentlige instanser som på ulike måter behandler saker om fri rettshjelp, om at inntektsgrensene er for lave. Statskonsult peker på at hevingen av inntektsgrensene "spises opp" av at det nå er bruttoinntekten som legges til grunn. Det er videre bred enighet blant deltakerne om at prioriteringen av saksområder er for snever, og det stilles spørsmål ved om innkreving av den obligatoriske egenandel er kostnadseffektivt.

I FAFOs undersøkelse fremgår det bl.a. at en stor del av befolkningen har hørt om ordningen med fri rettshjelp, men få kjenner det nærmere innholdet i den. Bare 9 pst. av de advokater som deltok i undersøkelsen betegner ordningen som bra, de øvrige var kritiske. Et klart flertall mener ordningen er for snever fordi den omfatter for få saksfelt.