Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg: Brev fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet v/statsråden til kommunalkomiteen, datert 27. april 2000

Ved brev av 4.4.00 ber Kommunalkomiteen om departementets vurdering av forslagets nr. 1:

«Stortinget ber Regjeringen endre regelverket for bruk av arbeidsmarkedsetatens virkemidler, slik at asylsøkere som har fått arbeidstillatelse, men som ikke har fått ferdigbehandlet sin søknad innen 9 uker, kan gis tilbud om tiltak og opplæring.»

Asylsøkere med midlertidig arbeidstillatelse omfattes av arbeidsmarkedsetatens virkemidler. Regelverket er ikke til hinder for dette. Arbeidsdirektoratets signaler til arbeidsmarkedsetaten er at etaten skal legge vekt på å gå inn i mottakene for å registrere kompetanse, eventuelt avklare individuelle behov, gi informasjon og veiledning. Asylsøkere som har fått midlertidig arbeidstillatelse kan registreres som arbeidssøkere og gis formidlingsbistand. Når det gjelder arbeidsmarkedstiltak, gav Arbeidsdirektoratet tidligere i år signal om at tiltakene ikke skulle benyttes overfor denne gruppen. Det er nå avklart at arbeidsmarkedstiltak kan benyttes.

Jeg ser det imidlertid som viktig å prioritere bruken av midlene til arbeidsmarkedstiltak til personer som allerede har fått positivt vedtak om oppholdstillatelse og dermed generell adgang til å arbeide i Norge. For øvrig vil deltakelse i arbeidsmarkedstiltak være mest effektivt med sikte på overgang til ordinært arbeid etter at innvandrerne har nådd et visst nivå i norsk språk. Dette vil primært være innvandrere som er bosatt i kommuner, men også en del innvandrere med oppholdstillatelse som oppholder seg lenge i mottak. For øvrig legger jeg vekt på tiltaksinnsats etter bosetting i kommuner kan bidra til å få kommuner til å bosette innvandrere og dermed til kortere opphold i statlige mottak.