Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Anneliese Dørum, Tomas Norvoll, Ursula Evje, Petter Løvik og Rolf Reikvam om tiltak for å sikre de økonomiske forholdene for studenter som gjennomfører obligatorisk praksis i forbindelse med opptak til dyrepleierutdanningen ved Norges veterinærhøgskole
Dette dokument
- Innst. S. nr. 155 (1999-2000)
- Kildedok: Dokument nr. 8:32 (1999-2000)
- Dato: 11.04.2000
- Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
- Sidetall: 1
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
I dokumentet fremmes følgende forslag:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide nødvendige overgangsordninger for å sikre økonomien for søkere til dyrepleierutdanningen ved Norges veterinærhøgskole som må opparbeide seg obligatorisk praksis i henhold til opptakskravene.»
Forslagsstillerne mener det er urimelig at det obligatoriske praksisåret før opptak til dyrepleierutdanning ikke kvalifiserer til støtte fra Statens lånekasse for utdanning. Et begrenset antall forhåndstilsagn om studieplass, forutsatt at praksis blir gjennomført, kunne være en løsning.
Komiteen viser til arbeidet med å endre studieplanen for dyrepleierutdanninga, slik at praksisåret inngår i studiet. Dette vil gjelde fra undervisningsåret 2002-2003. I dag gir ulønna praksisplass før opptak ved Norges veterinærhøgskole ikke grunnlag for studiestøtte. Komiteen er enig i at det i overgangsperioden er urimelig at de som skaffer seg praksis gjennom gratisarbeid i full stilling i ett år, ikke skal kunne søke noen form for støtte.
Komiteen viser til statsrådens brev 28. mars 2000 til komiteen, der det framgår at Norges veterinærhøgskole er positiv til å gi forhåndstilsagn for et visst antall studieplasser i 2001-2002. Søkere med forhåndstilsagn vil kunne søke studiestøtte for praksisåret. Men det er grunn til å understreke at søkerne så langt det er råd bør prøve å finne lønna arbeid som praksis. Det er en rekke felt hvor en kan gå inn i vanlige stillinger og få arbeidet godkjent som praksis. Forhåndstilsagn kan bare gjelde et begrenset antall av de i alt 14 plassene på dyrepleierlinja.
Komiteen mener ei slik ordning kan være et sikkerhetsnett i en overgangsperiode for dem som ikke greier å finne en arbeidsgiver som er villig til å gi lønn under praksis.
Komiteen støtter ut fra dette forslaget og viser til at også statsråden i brevet 28. mars 2000 går inn for en løsning med forhåndstilsagn for et visst antall studieplasser i 2001-2002. Komiteen forutsetter at departementet følger opp dettte.
Komiteen viser ellers til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument nr. 8:32 (1999-2000) - forslag fra stortingsrepresentantene Anneliese Dørum, Tomas Norvoll, Ursula Evje, Petter Løvik og Rolf Reikvam om tiltak for å sikre de økonomiske forholdene for studenter som gjennomfører obligatorisk praksis i forbindelse med opptak til dyrepleierutdanningen ved Norges veterinærhøgskole – vedlegges protokollen.
Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 11. april 2000
Ranveig Frøiland leder |
Marit Tingelstad ordfører |
Rune E. Kristiansen sekretær |