Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 1: Brev fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet v/statsråden til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 23. november 1999

Det vises til brev fra komiteens leder 15.11.99.

I nevnte brev viser en til at det i St prp nr. 84 (1998-99) framgår at Statens utleiebygg AS sitt primære formål er å dekke statlige behov for lokaler i det konkurranseutsatte markedet. Videre at selskapet ikke skal konkurrere om oppføring av nye eiendomsprosjekter for private oppdragsgivere.

Spørsmålet som stilles er hvor kategorisk sistnevnte formulering skal forstås.

Svar:

I proposisjonen er nevnte forhold omtalt blant annet under kap. 1.2.6 Nærmere om Statens utleiebygg AS og under kap. 7.1 Innledning (under kap. 7 Nærmere om Statens utleiebygg AS).

Her framgår det at selskapets hovedformål vil være å dekke statlige behov for lokaler i det konkurranseutsatte markedet. Videre er det presisert at dersom det ikke foreligger statlige behov etter at en statlig leietaker har fraflyttet en eiendom, vil det være et rent forretningsmessig spørsmål om selskapet ønsker å selge eller leie ut eiendommene til andre. Med begrepet "andre" menes i denne sammenheng enhver interessent, det være seg private, kommunale, fylkeskommunale osv. I dette tilfellet er det snakk om utnyttelse av eksisterende eiendommer.

Når det gjelder nye eiendomsprosjekter, som jeg oppfatter at spørsmålet her dreier seg om, er det lagt til grunn at selskapet ikke skal konkurrere om slike for private oppdragsgivere. Dette innebærer at selskapet ikke har som formål å engasjere seg i nye eiendomsprosjekter for å tiltrekke seg private leietakere. Når det gjelder statlige leietakere, som altså er selskapets kundegruppe, vil det imidlertid også være aktuelt å kunne tilby utvikling og oppføring av nye eiendomsprosjekter.

Ovennevnte gir uttrykk for formålet med selskapet, og den strategi Regjeringen ønsker å legge til grunn ved etableringen av Statens utleiebygg AS. En bør imidlertid ikke tolke dette dithen at en slik strategi er den eneste riktige for selskapet i all framtid. Dersom selskapets styre og generalforsamling på et senere tidspunkt skulle komme til at det vil være formålstjenlig for selskapet å endre sin hovedstrategi, for eksempel gjennom å legge en mer ekspansiv policy til grunn, er dette en diskusjon som i første rekke må tas i de nevnte organer. I så fall vil det også være naturlig å orientere Stortinget, all den stund man eventuelt foretar vesentlige endringer i de premisser som er lagt til grunn for Statens utleiebygg AS i St prp nr 84 (1998-99).