Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. St.prp. nr. 16 (1999-2000)

Ajourført informasjon tilsier at en større del av utbetalingene enn tidligere anslått vil måtte utbetales i 1999. På denne bakgrunn foreslår Arbeids- og administrasjonsdepartementet en økning i bevilgningen under dette kapitlet med 100 mill. kroner. Tilsagnsfullmakten foreslås redusert tilsvarende fra 968 mill. kroner til 868 mill. kroner, jf. forslag til vedtak II i proposisjonen.

Komiteen støtter Regjeringens forslag.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti, vil vise til at forutsetningen for tilsagnsfullmakter er at utbetalingen faktisk ikke kommer på inneværende budsjettår. Under den nåværende Regjering er tilsagnsfullmakter i økende grad blitt brukt for å løse budsjettproblem. Flertallet mener at tilsagnsfullmakt ikke bør brukes i stort omfang.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti mener bruken av tilsagnsfullmakter slik Arbeiderpartiet og regjeringspartiene gjorde i forbindelse med Budsjett-innst. S. nr. 5 ( 1999-2000) grenser til en omgåelse av det nye budsjettsystemet. Disse medlemmer forutsetter at endringen som er foreslått er et engangstilfelle , og at departementet er restriktivt med bruk av tilsagnsfullmakter utover det som er behovet for å sikre at det ikke blir brudd i aktivitet på et området mellom to budsjettår.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til brev til kommunalkomiteen fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet datert 6. desember 1999 som begrunner behovet for en økning i bevilgningene for 1999 med 100 mill. kroner med at det har skjedd en betalingsforskyvning fra år 2000 til 1999.

Disse medlemmer har merket seg at dette ikke vil ha noen betydning for gjennomføringen av tiltaksnivået i år, men at dette isolert sett øker utgiftene med 100 mill. kroner og dermed svekker budsjettbalansen for 1999 tilsvarende.