Sammendrag

Stortinget har den 18. juni 1999 fått oversendt følgende forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Bjarne Håkon Hanssen, Ansgar Gabrielsen, Siri Frost Sterri, Øystein Hedstrøm og Erik Dalheim:

«Stortinget ber Regjeringen tillate fortsatt bruk av fôrtilskuddet Sink Bacitracin i Norge.»

Forslagsstillerne viser til at Sink Bacitracin er et fôrtilskudd som produseres i Norge. Det inneholder ikke hormoner eller vekstfremmende stoffer. Sink Bacitracin har vært godkjent i Norge og vært i bruk i mer enn 40 år. Stoffet er godkjent av myndighetene i ca. 50 land.

Sink Bacitracin produseres av Alpharma. Selskapet har en betydelig virksomhet med over 500 medarbeidere og 4 fabrikkanlegg i Norge. Anlegget i Oslo produserer bacitracin-baserte fôrtilsetninger.

Forslagsstillerne peker på at konsekvensene av et forbud mot Sink Bacitracin i Norge, er at en del markeder stenger sine dører. I enkelte importland er godkjenning avhengig av godkjenning i produsentlandet.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig med en restriktiv holdning til bruk av antibiotika. Faren for utvikling av resistens aktualiserer dette. Når det likevel fremmes forslag om fortsatt godkjennelse av Sink Bacitracin i Norge, er det fordi det ikke kan påvises muligheter for kryss-resistens.

Selv om produktet har vært i bruk på verdensbasis i mer enn 40 år - uten bivirkninger - benytter også den norske regjering "føre-var"-prinsippet som begrunnelse.