Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Stadig flere unge og folk med vanlige inntekter tvinges inn i en situasjon der de verken har råd til å leie eller eie, eller tvinges til å stifte gjeld langt utover det forsvarlige for å skaffe seg bolig. Dette gjør at myndighetene må gripe inn med aktive virkemidler som kan bedre situasjonen raskt, og hindre at stadig flere kommer i gjeldskrise eller blir uten bolig.

Bolig er et grunnleggende gode som ingen i Norge kan klare seg uten. Markedet vil ikke alene skaffe boliger til folk med dårlig råd. Myndighetene må ta et langt større ansvar enn det de gjør i dag for å sikre at alle, uavhengig av inntekt, kan ha en bolig. Derfor må det bygges langt flere billige utleieboliger, og muligheten til å få lån til en nøktern bolig gjennom Husbanken må økes kraftig. I tillegg må staten legge ut rimelige eller gratis boligtomter til bygging av rimelige utleieboliger og studentboliger. Uten en slik satsing vil forskjellene mellom folk øke dramatisk og en stor utrygghet vil komme inn i mange hjem,

Å bygge boliger tar tid, derfor er det viktig at dette arbeidet kan komme i gang så raskt som overhodet mulig.

Stortinget har i forbindelse med budsjettene vedtatt så knappe lånerammer for Husbanken, at den har opplevd et stort press på lånerammene de siste årene. Den høye og forserte satsingen på omsorgsboliger som kommunene får låne penger til har ført til at Husbanken ved utløpet av første halvår i år hadde brukt opp nesten hele låneramma. Husbanken må settes i stand til å finansiere langt flere boliger enn i dag. Dette er ikke driftsmidler, men utlånsmidler som staten vil få gevinst av.

Det er i dokumentet redegjort nærmere for bakgrunnen for forslaget nedenfor:

  • «1. For år 2000 økes Husbankens låneramme med 2 mrd. kroner.

  • 2. I år 2000 økes byggingen av allmennyttige utleieboliger med 3 000 enheter med en tilskuddssats på 50 pst.

Denne satsingen følges opp i en periode på 5 år.»