Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

Forsvarsdepartementet legger i proposisjonen frem forslag til endringer i den regionale organisasjonen til Sjøforsvaret. Regjeringen foreslår også visse endringer i Sjøforsvarets styrkeproduksjon og krigsstruktur. Forslagene i proposisjonen viderefører og opprettholder framdriften i omstillingsprosessen i Forsvaret.

For å kunne støtte operative avdelinger gjennom lokale logistikkledd, er det behov for en regional organisasjon i styrkestrukturen til Sjøforsvaret. Hovedårsaken til at det er nødvendig å gjennomføre en ny omstilling i Sjøforsvarets regionale organisasjon er nye prioriterte oppgaver i Forsvaret, bl.a. endrede operasjonskonsept, endrede kompetansebehov, strammere driftsbudsjett m.m. Omstillingstiltak vil være en kritisk faktor i forhold til å gi økonomisk handlefrihet til å kunne realisere Forsvarets fremtidige styrkestruktur.

Før det blir fastsatt en endelig organisasjonsløsning vil det bli gjennomført en ny analyse av behov og funksjoner for å angi nøyaktig størrelse på bemanning og fordelingen mellom militære og sivile stillinger i den nye organisasjonen.

For å oppnå målene i St.meld. nr. 22 (1997-98) om en tilpasset og redusert støtteorganisasjon for de operative endringene, blir deler av logistikkleddene til Forsvaret utredet. Dette arbeidet må tilpasses utredningen av forvaltningsorganisasjonene (STYFOR) som nå pågår. Disse utredningene vil på lengre sikt kunne påvirke utviklingen av den regionale organisasjonen i Sjøforsvaret.

På sikt vil det også være nødvendig å gå gjennom den samlede militære virksomheten i Bergensområdet med sikte på større innsparings- og effektiviseringstiltak ved Haakonsvern orlogsstasjon og annen militær virksomhet i Bergensområdet enn det proposisjonen legger opp til.

Proposisjonen behandler sammendrag i den regionale organisasjonen i Sjøforsvaret, som omfatter sju sjøforsvarsdistrikt og Ramsund orlogsstasjon. Proposisjonen tar ikke opp endringer i lokal forvaltning over eiendom, bygg og anlegg, kystradarkjeden m.m. Den tar også opp visse endringer i styrkeproduksjonen og krigsstrukturen i Sjøforsvaret.

Regjeringen foreslår å legge ned de sju nåværende sjøforsvarsdistriktene, Hysnes øvingsavdeling og to anlegg i krigsstrukturen til Kystartilleriet. Samtidig foreslås det opprettet tre sjøforsvarsdistrikt og seks orlogsstasjoner.

De foreslåtte reduksjonene vil kunne utgjøre rundt 220 årsverk og en driftsinnsparing etter fullført organisasjonsendring på rundt 370 mill. kroner over ti år.