1. Innledning
- 1.1 Forslag om omdanning av Postbanken BA til aksjeselskap
- 1.2 Integrasjonsavtale om mulig fusjon mellom Postbanken og Den norske Bank
Regjeringen legger fram forslag om å omdanne Postbanken BA til et 100 pst. statlig eid aksjeselskap. Omdanningen foreslås gjennomført senest innen 1. juli 1999.
Omdanning av Postbanken fra særlovselskap til statsaksjeselskap forutsettes å skje ved at Postbanken BAs eiendeler, rettigheter og forpliktelser overføres som en helhet til Postbanken AS i forbindelse med stiftelsen av aksjeselskapet, og som vederlag erverver staten samtlige aksjer i det nye aksjeselskapet.
Samtidig med proposisjonen er det lagt fram en odelstingsproposisjon med forslag til lov om omdanning av Postbanken BA til aksjeselskap, jf. Ot.prp. nr. 53 (1998-99). Det er i avsnitt 1.2 i proposisjonen redegjort nærmere for bakgrunnen for lovforslaget.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Berit Brørby, Erik Dalheim, Ranveig Frøiland, Trond Giske, Tore Nordtun og Hill-Marta Solberg, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm, lederen Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Høyre, Per-Kristian Foss, Michael Momyr og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Jørgen Holte, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og fra Tverrpolitisk Folkevalgte, Arvid Falch, viser til merknader under de enkelte avsnitt nedenfor.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser dessuten til Budsjett-innst. S. I (1998-99), der disse medlemmer uttalte at:
«Disse medlemmer ber derfor Regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett med denne saken, og ber om at det i denne sammenheng blir vurdert organisatoriske løsninger mellom Kommunalbanken og Postbanken.»
Disse medlemmer konstaterer at Regjeringen ikke har foretatt en slik vurdering, og viser til Budsjett-innst. S. I (1998-99) om omdannelse av Kommunalbanken til AS.
Disse medlemmer vil påpeke at proposisjonen både inneholder informasjon om planene for fusjon mellom Postbanken og DnB og forslag om omdanning av Postbanken til aksjeselskap. Det framgår ikke av proposisjonen om forslaget om at Postbanken blir et aksjeselskap har sammenheng med fusjonsplanene.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet vil understreke at behandlingen av proposisjonen om omdanning til aksjeselskap ikke innebærer at det tas stilling til en eventuell fusjon.
Disse medlemmer slutter seg til forslaget om omdanning av Postbanken til aksjeselskap fordi en slik organisasjonsform kan gi større fleksibilitet i forbindelse med forretningsmessige disposisjoner. En forutsetning for en slik omdanning må være at Postbankens formålsparagraf og funksjoner vedrørende betalingsformidling videreføres i den nye organisasjonsformen.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener staten bør selge sine aksjer i Postbanken etter omdanning til aksjeselskap. Dette gjelder uansett en eventuell fusjon mellom Postbanken og DnB. Ved en slik fusjon bør staten selge alle sine aksjer i den fusjonerte banken. Disse medlemmer mener det vil være en fordel både for Postbanken og samfunnet for øvrig at staten overlater sitt eierskap til andre aktører.
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber Regjeringen selge aksjene i Postbanken AS etter omdanningen til aksjeselskap. Ved en eventuell fusjon mellom Postbanken AS og Den norske Bank, kan salget av statens aksjer utsettes til etter fusjonen, men skal da omfatte alle statens aksjer i det fusjonerte selskapet.»
Disse medlemmer viser til at avvikling av det statlige eierskapet i Postbanken vil overflødiggjøre, eller endre, flere av Regjeringens vurderinger og forslag i proposisjonene. Disse medlemmer tar til etterretning at det ikke er flertall for avvikling av statens eierskap i Postbanken, og har derfor ikke for øvrig kommentert eller fremmet endringsforslag i denne innstillingen knyttet til en slik privatisering.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti konstaterer at Regjeringen ikke har vurdert en organisatorisk løsning mellom Kommunalbanken og Postbanken, og at forslaget om omdanning til aksjeselskap utelukkende fremmes som følge av Den norske Bank og Postbankens ønske om en fusjon, selv om dette ikke uttales klart i proposisjonen.
Dette medlem går imot fusjonen mellom Den norske Bank og Postbanken. Det er ingen samfunnsmessig eller bedriftsøkonomisk gevinst å hente ved å privatisere Postbanken. Den norske Bank har allerede den største markedsandelen i et bankmarked preget av stadig færre aktører. Sammenslåingen med Postbanken vil gjøre Den norske Bank enda mer dominerende i bankmarkedet. Det vil sannsynligvis svekke konkurransen og gi et dårligere tilbud til forbrukerne.
Dette medlem har forståelse for Postbankens behov for å finne en alliansepartner. Det var også bakgrunnen for at Sosialistisk Venstreparti ønsket å få vurdert en løsning mellom Postbanken og Kommunalbanken, eventuelt også andre statsbanker. Dette medlem avviser ikke at å gjøre om Postbanken til aksjeselskap kan være riktig som en del av arbeidet med å finne en alliansepartner, men i og med at intensjonen med forslaget om aksjeselskap er å bane vei for en fusjon med Den norske Bank vil dette medlem gå imot Regjeringens forslag.
Styrene i Postbanken BA og Den norske Bank ASA (DnB) inngikk 23. mars 1999 en avtale om å forhandle med sikte på å inngå en felles fusjonsplan om integrasjon av virksomhetene i de to selskapene i ett finanskonsern. Styrene i de to bankene understreker i integrasjonsavtalen at både Postbanken og DnB har behov for å foreta strukturelle tilpasninger som følge av stadig økende konkurranse i finansmarkedene og konsolidering i finansmarkedet både i Norden og internasjonalt. Gjennom å slå seg sammen vil DnB og Postbanken ifølge styrene skape et stort og konkurransedyktig finanskonsern.
Årsmøtet/generalforsamlingen i Postbanken kan ikke treffe evt. vedtak om fusjon før Stortinget har tatt stilling til fusjonsplanen. Det vil være nødvendig med både en stortingsproposisjon og en odelstingsproposisjon i forbindelse med en evt. fusjon mellom Postbanken og DnB. Regjeringen vil komme tilbake med eventuelle stortingsframlegg om saken.
Hvis fusjonsforslaget får flertall på generalforsamlingene/årsmøtet i de respektive bankene, vil det måtte fremmes konsesjonssøknad for Finansdepartementet. Konsesjonssøknaden vil bli forelagt Kredittilsynet og Norges Bank for uttalelse. Konkurransetilsynet vil formelt kunne gi uttrykk for sitt syn når vedtak i bankenes besluttende organer er truffet.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til sin merknad under pkt. 1.1.