Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Sammendrag

Stortingsrepresentantene Carl I. Hagen og Jan Simonsen har den 18. desember 1998 fremsatt følgende forslag:

Stortinget ber Regjeringen omgjøre sitt vedtak om betinget amnesti for utlendinger som omfattes av de såkalte Quetta- og Laos-prosjektene.

I begrunnelsen for forslaget vises det til den såkalte Gholamsaken. Justisministeren fastholdt i mai 1998 at familien Gholam skulle returneres til sitt hjemland Pakistan, etter at familien hadde utnyttet alle muligheter for å sikre seg opphold i Norge på feilaktige premisser. Den 17. desember ble det imidlertid offentliggjort at Regjeringen allikevel ville gi familien opphold i Norge. Samtidig gjøres det kjent at en rekke andre, til sammen rundt 250 personer, som også har begått grove brudd på norsk lov, belønnes med opphold i Norge.

Etter forslagsstillernes oppfatning kan ikke Stortinget passivt være vitne til at landets justisminister nå aktivt belønner personer som har begått det justisministeren selv kaller grove brudd på en norsk lov.

Justisdepartementets pressemelding og bakgrunnsnotatet fra 6. mai 1998 om familien Gholam og det såkalte Quetta-prosjektet gjengis i dokumentet. Det fremgår bl.a. at utlendingsmyndighetene siden 1988/89 har hatt mistanke om at en rekke afghanske asylsøkere i Norge - av hazaraopprinnelse - er pakistanske borgere fra byen Quetta. På bakgrunn av konkrete opplysninger omkring dette forholdet ble det høsten 1994 satt i gang et samarbeid mellom Utlendingsdirektoratet og KRIPOS - det såkalte Quetta-prosjektet. Det ble gjennomført et omfattende etterforskningsarbeid som har vist at det har foregått en omfattende, systematisk og godt organisert menneskesmugling og illegal innvandring fra Quetta til Norge. De involverte er ikke flyktninger. Det er ingenting i sakene som tyder på at de har hatt behov for beskyttelse. De har fått oppholdstillatelse på grunnlag av falsk forklaring både om nasjonalitet, identitet, reiserute og asylgrunnlag for øvrig. Gholamsaken er en del av Quetta-prosjektet.

Det fremgår av pressemeldingen om omgjøringsbeslutningen at Regjeringen gir et betinget amnesti, som i tillegg til familien Gholam, også omfatter andre utlendinger som er berørt av de såkalte Quetta- og Laos-prosjektene. Det vil si pakistanske borgere som hevder å være fra Afghanistan (Quettaområdet) og thailandske borgere som hevder å være fra Laos. Begrunnelsen var den lange faktiske botiden og tilknytningen de aller fleste har i Norge uten at tillatelsen er trukket tilbake eller at hjemsendelse er iverksatt. Det ble også lagt stor vekt på hensynet til barna.

Forslagsstillerne fremhever at når man etter en meget grundig gjennomgang av saken opplever at Justisdepartementet ikke raskt iverksatte utsendelse til Pakistan, men i stedet først somler med gjennomføringen av sine egne vedtak for deretter å snu trill rundt et halvt år senere, er det fullstendig uakseptabelt. En stadfestelse av denne radikale omlegging av gjennomføringen av norsk utlendingslov vil ytterligere forsterke bildet av Norge som et åpent land for asylinnvandring.

Dokument nr. 8:25 (1998-99) har vært forelagt Justisdepartementet som har avgitt uttalelse i brev til komiteen av 16. februar d.å., jf. vedlegg 1.