Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra forsvarskomiteen om omdisponering av forsvarsbudsjettet for finansiering av norsk deltaking i internasjonale fredsoperasjoner andre kvartal 1999.

Innhold

Til Stortinget.

I proposisjonen legger Forsvarsdepartementet fram forslag om finansiering av norsk deltakelse i internasjonale fredsoperasjoner der det er gitt tilsagn om bevilging for første kvartal 1999. Deltakelse i FNs fredsbevarende styrker i den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (UNPREDEP) og spesialstyrker til NATOs evakueringsstyrke for OSSE-misjonen KVM (Kosovo Verification Mission) er ikke medregnet i proposisjonen.

I proposisjonen gis en oversikt over norsk deltakelse i FN-operasjoner. Totalt deltar 16 offiserer i slike operasjoner, i tillegg kommer 5 offiserer i Multinational Force and Observers i Sinai samt at en offiser er utplassert ved Planning Element/SHIRBRIG (UN Stand-by Forces High Readiness Brigade) i Danmark.

Det norske engasjementet i Bosnia vil bli videreført innenfor samme ramme som for første kvartal 1999.

Totale utgifter til internasjonale fredsoperasjoner for andre kvartal eksklusive UNPREDEP og spesialstyrker til NATOs evakueringsstyrke for OSSE-misjonen KVM er beregnet til ca. 200 mill. kroner. Midlene foreslås dekket innenfor egen ramme ved omdisponering fra kap. 1760 post 45 til kap. 1792 post 01.

En slik reduksjon av materiellinvesteringene vil kunne medføre endringer i anskaffelsesplanene og at målsettingene i langtidsperioden 1999-2002 som gjelder utviklingen av styrkestrukturen kan bli vanskelig å oppnå.

Regjeringen vil komme tilbake til finansieringen av internasjonale fredsoperasjoner i Revidert nasjonalbudsjett og i omgrupperingsproposisjonen høsten 1999 og ut fra intensjonene i St.meld. nr. 22 (1997-98), Langtidsmeldingen, jf. Innst. S. nr. 245 (1997-98).

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Grethe Fossli, Bjørn Tore Godal, Gunnar Halvorsen og Anne Helen Rui, fra Fremskrittspartiet, lederen Hans J. Røsjorde og Per Ove Width, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Einar Holstad, fra Høyre, Ingvald Godal og fra Senterpartiet, Tron Erik Hovind, har merket seg at deltakelse i FNs fredsbevarende styrker i den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (UNPREDEP) og spesialstyrker til NATOs evakueringsstyrke for OSSE-misjonen KVM (Kosovo Verification Mission) er holdt utenfor denne proposisjonen.

Komiteen har merket seg at det er foreslått å finansiere følgende styrker for norsk deltakelse i FN: 12 offiserer i United Nations Supervision Organization (UNTSO), 1 offiser i United Nations Mission of Observers in Prevlaka (UNMOP) og 3 offiserer i Miisao de Obsevaco das Nacoes Unidades em Angols (MONUA). 5 offiserer til Multinational Force and observers på SINAI og 1 offiser som del av norsk tilslutning til SHIRBRIG (UN Stand-by Forces High Readiness Brigade) kommer i tillegg.

Videre har komiteen merket seg at engasjementet i Bosnia vil bli videreført innen samme ramme som for første kvartal 1999.

De totale utgiftene til internasjonale fredsoperasjoner som det er redegjort for i proposisjonen er forventet å bli 220 mill. kroner. På bakgrunn av den inngåtte budsjettavtalen for 1999, mellom Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser komiteen til at finansieringen av bevilgningen til internasjonale fredsoperasjoner er forutsatt finansiert utenom det ordinære forsvarsbudsjettet. Komiteen foreslår derfor at:

«Regjeringen bes komme tilbake i Revidert nasjonalbudsjett 1999 med forslag til inndekning av denne utgiftsøkningen som tillegg til det vedtatte forsvarsbudsjett.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til sine merknader til Langtidsmeldingen i Innst. S. nr. 245 (1997-98) og Budsjett-innst. S. nr. 7 (1998-99) om finansiering av internasjonale operasjoner.

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Regjeringen bes komme tilbake i Revidert nasjonalbudsjett 1999 med forslag til inndekning av denne utgiftsøkningen som tillegg til det vedtatte forsvarsbudsjett.

Oslo, i forsvarskomiteen, den 15. april 1999.

Hans J. Røsjorde,

leder.

Dagrun Eriksen,

ordfører.

Bjørn Tore Godal,

sekretær.