Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Investeringsbehov

Videreutvikling av Forsvarets evne til invasjonsforsvar er fortsatt en hovedutfordring for framtidens styrkestruktur, selv om oppgavene i fred, krise og krig må sees i sammenheng. Mange av Forsvarets våpensystemer er modne for oppdatering eller i ferd med å falle for teknisk levealder. Samtidig har Forsvaret de senere årene foretatt betydelige investeringer i mye nytt og moderne utstyr. Samlet sett tilsier den materiellmessige status at Forsvaret har et betydelig investeringsbehov.

En gjennomføring av de aktuelle investeringsprosjektene som omtales i meldingen innebærer at finansieringsbehovet for materiellinvesteringer fram til og med 2006 vil være på om lag 55 mrd. kroner. Behovet for investeringer i eiendommer, bygg og anlegg vil i samme periode være på om lag 13 mrd. kroner.

Investeringer til 6. divisjon og for å erstatte gamle fregatter og gamle/tapte kampfly står helt sentralt i dette perspektivet, og er av avgjørende betydning for oppnåelse av strukturambisjonen. Siden anskaffelsene er planlagt dels å gjennomføres samtidig, vil det bli et særskilt stort investeringsbehov spesielt i perioden 2002-2006.

Regjeringen følger i meldingen opp spørsmålet om finansiering av fregattanskaffelsen. Med utgangspunkt i de ressursmessige forutsetninger som langtidsmeldingens retningslinjer er basert på, må halvparten av kostnadene ved fregattanskaffelsen finansieres som et tillegg til forsvarsbudsjettets basisramme. Regjeringen legger derfor opp til at denne økes med 6 mrd. 1998-kroner for å kunne gjennomføre fregattanskaffelsen, og at tilleggsmidlene fordeles over årene fra og med 2001 til og med 2006.