Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Innledning

Regjeringen følger gjennom meldingen opp Stortingets vedtak ved behandlingen av St.meld. nr. 22 (1997-98) Hovedretningslinjer for Forsvarets virksomhet og utvikling i tiden 1999-2002, jf. Innst. S. nr. 245 (1997-98), om å presentere alle investeringer gjennom programperioden. I meldingen presenteres en samlet investeringsprofil der også de viktigste investeringene framkommer. I meldingen følger Regjeringen opp spørsmålet om finansiering av den planlagte fregattanskaffelsen slik at investeringsprofilen framstår med en helhetlig finansieringsmodell.

Langtidsmeldingen beskriver styrkestrukturens utvikling i perioden 1999-2006, samt den forventede utvikling etter 2006. En slik utvidet planleggingshorisont er nødvendig fordi forsvarsplanlegging krever langsiktighet. Regjeringen legger i meldingen fram en samlet investeringsprofil for to planperioder. Ressursrammene for investeringsplanlegging i neste periode (2003-2006) innebærer naturlig nok en større grad av usikkerhet.

Det politiske hovedbudskapet i St.meld. nr. 22 (1997-98) er at Regjeringen ønsker å opprettholde et balansert forsvar der oppgavespekteret er dimensjonerende for styrkestrukturen med opprettholdelse av en troverdig invasjonsforsvarsevne i en landsdel som den mest krevende oppgaven. Regjeringen holder fast ved dette hovedbudskapet i Langtidsmeldingen.