Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til forslaget og minner om at lignende forslag tidligere er behandlet av Stortinget bl.a. i forbindelse med Dokument nr. 8:32 (1997-98).

Disse medlemmer konstaterer at statlige verneplaner og vernevedtak legger store begrensninger på eiendomsretten og mulighetene til næringsutøvelse i distriktene. Når statlige vernevedtak i mange tilfeller tilsidesetter kommunenes planmyndighet, svekkes samtidig det lokale selvstyret. Gjennomføringen av flere verneplaner har i den senere tid skapt et høyt konfliktnivå mellom verneinteresser og mange lokalsamfunn. Disse medlemmer mener det er en viktig utfordring å finne løsninger som tar hensyn til det kommunale selvstyret og gjør det lettere å kombinere vernetiltak med utnyttelse av naturressurser til lokal næringsutvikling.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Olav Akselsen, Aud Blattmann, Bent Hegna, Tore Nordseth, Torny Pedersen og lederen Jens Stoltenberg, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Kristelig Folkeparti, Jens Arnfinn Brødsjømoen og Lars Rise, fra Høyre, Jan Johnsen og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, John Dale, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland og fra Venstre, Gunnar Kvassheim, har merket seg at Miljøverndepartementet er i ferd med å utarbeide retningslinjer som skal sikre at berørte lokalsamfunn trekkes sterkere med i planarbeidet. Det synes derfor ikke på det nåværende tidspunkt å være behov for et utvalg slik forslagsstilleren foreslår.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener det derimot er behov for en samlet oversikt over de verneplaner og vernevedtak som til enhver tid innskrenker grunneieres og lokale myndigheters råderett over naturressurser. Disse medlemmer ber derfor om at det hvert år i forbindelse med statsbudsjettet fremlegges en slik oversikt, og at det fremgår når og hvorfor lokale myndigheters tilrådinger ikke har blitt fulgt.