Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Forslagsstillerne viser i dokumentet til at viltlovens § 11 i dag gir anledning til felling av skadedyr til forsvar av person, bufe og tamrein. Bestemmelsen gjelder uten hensyn til fredning. Adgangen til å felle vilt til forsvar for bufe og tamrein ble innskjerpet ved revisjon av viltloven 25. august 1995, og vilt kan nå bare felles under direkte angrep på bufe og tamrein.

Forslagsstillerne viser videre til at viltlovens § 12 åpner for at departementet uten hensyn til fredning kan «gi tillatelse til felling av et bestemt antall individer av en rovviltart som gjør skade av vesentlig betydning på bufe eller tamrein. Fellingstillatelsen skal være begrenset til et bestemt område og et bestemt tidsrom». Dette er en viktig bestemmelse som kan gi anledning til å ta ut spesielt pågående rovdyr. Siden fellingstillatelse bare gis etter søknad, og behandlingen av slik søknad tar tid, kan skadedyret/dyra imidlertid rekke å gjøre ubotelig skade før felling kan finne sted. Forslagsstillerne mener derfor det er behov for å reversere den endringen av § 11 i viltloven som fant sted i 1995.

Følgende forslag fremmes:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring av viltlovens § 11 slik at vilt kan felles uten hensyn til fredning når felling må anses påkrevet for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på person og under fare for direkte angrep på bufe og tamrein. Felling må straks meldes til viltnemnda.»