Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om nedsettelse av et utvalg for vurdering av nærings- og samfunnsmessige konsekvenser av kulturminneloven.
Dette dokument
- Innst. S. nr. 112 (1998-99)
- Kildedok: Dokument nr. 8:17 (1998-99).
- Dato: 11.03.1999
- Utgiver: Energi- og miljøkomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
- Komiteens merknader
- Komiteens tilråding
- Vedlegg: Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 7. januar 1999.
Til Stortinget.
Forslagsstilleren viser i dokumentet til at praktisering av kulturminneloven ofte utøves på en meget rigid måte og at dette kan føre til at prosjekter forsinkes, fordyres eller stoppes helt.
Videre vises det til at kulturminner i dag blir ødelagt i stor målestokk over hele landet fordi folk ikke tør melde fra pga. en streng forvaltning av loven, og at dette i realiteten er å gjøre kulturminnearbeidet, nasjonalt og lokalt, en bjørnetjeneste.
Følgende forslag fremmes:
«Stortinget ber Regjeringen nedsette et utvalg som skal vurdere konsekvensen av kulturminneloven sett på bakgrunn av registrert ulovlig aktivitet, samt de nærings- og samfunnsmessige konsekvenser loven og praktiseringen av denne medfører.»
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Olav Akselsen, Aud Blattmann, Gunn Karin Gjul, Bent Hegna, Torny Pedersen og lederen Jens Stoltenberg, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Kristelig Folkeparti, Bror Yngve Rahm og Lars Rise, fra Høyre, Jan Johnsen og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, John Dale, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, og fra Venstre, Gunnar Kvassheim, viser til vedlagt brev fra departementet hvor det fremgår at det i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 58 (1996-97) Miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling, jf. Innst. S. nr. 150 (1997-98), ble vist til at kulturminnepolitikken aldri har vært offentlig utredet i sin helhet. Problemene med å ta vare på kulturarven medfører behov for en grundig vurdering av mål og strategier. På bakgrunn av dette ble det vedtatt å nedsette et offentlig utvalg som skal utrede mål og strategier i kulturminnepolitikken.
Komiteen mener det er naturlig og hensiktsmessig at de forhold som tas opp vedrørende nærings- og samfunnsmessige konsekvenser av kulturminneloven inngår i det arbeidet dette utvalget skal utføre.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument nr. 8:17 (1998-99) - forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om nedsettelse av et utvalg for vurdering av nærings- og samfunnsmessige konsekvenser av kulturminneloven – vedlegges protokollen.
Det vises til Deres henvendelse av 17.12.98 vedrørende ovennevnte.
I forbindelse med behandlingen av St meld nr 58 (1996-97) Miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling våren 1998 gikk et flertall i Stortingets energi- og miljø inn for at det nedsettes et offentlig utvalg som skal utrede mål og strategier i kulturminnepolitikken. Under behandlingen av meldingen i Stortinget støttet jeg dette forslaget.
I samsvar med dette er arbeidet med å nedsette et offentlig utvalg som skal utrede kulturminnepolitikken igangsatt. Jeg ser det både naturlig og hensiktsmessig at de forhold som tas opp vedrørende nærings- og samfunnsmessige konsekvenser av kulturminneloven, inngår i det arbeidet dette utvalget skal utføre. På denne bakgrunn mener jeg det ikke er nødvendig med et separat utvalg som skal vurdere disse problemstillingene.
Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 11. mars 1999.
Jens Stoltenberg, leder. |
Lars Rise, ordfører. |
Aud Blattmann, sekretær. |