Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Arbeids- og administrasjonsdepartementet

År 2000-problemet er en samlebetegnelse på en rekke feil og problemer som kan oppstå i forbindelse med tusenårsskiftet i alle typer datasystemer og elektronisk utstyr med innebygde mikroprosessorer. Overgangen fra 1999 til 2000 vil bl.a. kunne føre til at datasystemene får problemer med å skille århundrene fra hverandre. Uten nødvendige endringer i berørte systemer og programmer vil overgangen til år 2000 kunne føre til alvorlig svikt på en rekke områder.

Riksrevisjonen tok i brev av 30. juni 1997 til Planleggings- og samordningsdepartementet opp år 2000 og datoproblemer i IT-systemer i staten. I brev av 29. september 1997 til Riksrevisjonen opplyste Planleggings- og samordningsdepartementet at det høsten 1996 ble gjennomført en kartlegging av år 2000-problemene i staten. Ifølge departementet viste kartleggingen at de fleste virksomhetene mente problemet var under kontroll og at de store etatene, som antas å være mest berørt, allerede var i gang med planlegging og gjennomføring av tiltak.

Det ble videre opplyst at departementene i sine redegjørelser bl.a. gav uttrykk for at de mente at år 2000-problemet ville bli håndtert på en tilfredsstillende måte, jf. forordet til Dokument nr. 1 (1997-98).

I brev av 4. desember 1997 til Statsministerens kontor og departementene opplyser Planleggings- og samordningsdepartementet at det planlegges en ny kartlegging av status for arbeidet i statsforvaltningen med år 2000-problemet. Planleggings- og samordningsdepartementet ber alle departementer om å legge planer for tett oppfølging av framdriften i år 2000-prosjektene i underliggende virksomheter og gjøre dette til en del av etatsstyringsopplegget for årene 1998, 1999 og 2000.

Riksrevisjonen ba i brev av 11. februar 1998 til Arbeids- og administrasjonsdepartementet om å bli holdt orientert om resultatene av kartleggingen av år 2000-problemet i statsforvaltningen, og om kostnader og beredskapsplaner i forbindelse med overgangen til år 2000. Videre ba Riksrevisjonen om å få opplyst hvilke muligheter virksomhetene har til testing av overgangen til år 2000 og om status for lønns- og regnskapssystemene i statsforvaltningen ved overgangen til nytt årtusen, samt hvordan staten hadde samordnet kravene til maskin- og programvareleverandørene for å unngå eller redusere år 2000-problemene.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet opplyser i brev av 17. april 1998 til Riksrevisjonen at totalkostnadene ved omleggingen i forbindelse med årtusenskiftet vanskelig lar seg utlede med særlig stor nøyaktighet av de tallene som er innrapportert. De færreste virksomhetene har laget separate økonomiske oppstillinger for år 2000-aktiviteter. Rapporterte tall beløper seg til i overkant av 600 mill. kroner fordelt på årene 1997-2000. Departementet antar at totalen vil ligge en god del høyere.

Departementet opplyser videre at det er vanskelig å besvare spørsmålet om testing på grunnlag av det materialet som er samlet inn. Departementet understreker at det er vanskelig å si noe om eventuelle problemer virksomhetene måtte ha i forbindelse med testingen av overgangen til år 2000. Det framgår videre av departementets svar at risikovurderinger og beredskapsplaner i forbindelse med år 2000-problemet stort sett er mangelvare i departementene og underliggende virksomheter. Departementet trekker fram to sentrale observasjoner fra kartleggingen. Opp mot halvparten av alle statlige virksomheter har ikke iverksatt konkrete prosjekter og tiltak for å løse problemet eller begynt å planlegge slike tiltak. Videre er det ifølge departementet knapphet på ressurser til å løse oppgavene, og dette vil sannsynligvis øke i 1998 og første halvdel av 1999.

Departementet uttaler at år 2000-status for lønns- og regnskapssystemene i statsforvaltningen ikke kan leses direkte ut fra resultatene av kartleggingen. Systemer innen økonomi, lønn og personal skal være i samsvar med krav til år 2000-kompatibilitet som er eksplisitt fastsatt i rammeavtaler for økonomi- og personalsystemer. Når det gjelder hvordan staten har samordnet sine krav til maskin- og programvareleverandørene for å unngå eller redusere år 2000-problemene, viser departementet til avtaler som legger føringer på offentlige IT-kjøp.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet oversendte ved brev av 20. mai 1998 til Riksrevisjonen en sluttrapport fra kartleggingen og departementets tiltaksplan for oppfølgingen av år 2000-problemet i statsforvaltningen. Ifølge departementet viser resultatet av kartleggingen en økt bevissthet om problemet blant statlige virksomheter, men med økt problemforståelse har også det antatte omfanget av problemet økt i en rekke virksomheter.

Tiltakene for oppfølging av arbeidet med år 2000-problemet i statsforvaltningen som Arbeids- og administrasjonsdepartementet har utarbeidet er gruppert i tre hovedkategorier: «Informasjon og bevisstgjøring», «Samordning og felles tiltak» og «Rapportering og kontroll». Tiltakene må sees i sammenheng med regjeringens oppfølgingsplan, «År 2000-oppfølgingsplan», utarbeidet av Nærings- og handelsdepartementet. Planen omfatter myndighetenes samlede håndtering av år 2000-problemet i forhold til statsforvaltningen, kommunesektoren og privat næringsliv. Departementet viser til at både beredskapsområdet og ressurssituasjonen er tatt opp i regjeringens oppfølgingsplan for år 2000-arbeidet.

Riksrevisjonen vil bemerke at Arbeids- og administrasjonsdepartementets senere undersøkelser synes å indikere at datoproblemene i staten ble undervurdert i departementenes svar til Riksrevisjonen, jf. forordet til Dokument nr. 1 (1997-98.

Riksrevisjonen ser det som bekymringsfullt at departementets kartlegging viser at risikoanalyser og beredskapsplaner i stor grad er mangelvare i statlige virksomheter, og at departementet ikke kan utlede med særlig nøyaktighet hva det vil koste å sikre en tilfredsstillende overgang til år 2000 i statsforvaltningen.

Riksrevisjonen antar at departementet bør vurdere å følge opp spesielt rammeavtalene for lønns- og personaldatasystemene og økonomisystemene i staten og sikre at systemene er år 2000-kompatible.

Riksrevisjonen vil for øvrig bemerke at planene for å iverksette tiltak for overgangen til år 2000 i statsforvaltningen og departementets oppfølging kan synes til dels å ha kommet sent i gang, og det kan stilles spørsmål ved om alle statlige virksomheter har tilstrekkelig tid til å gjennomføre testing og nødvendige tiltak før år 2000.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) har understreket:

«at det enkelte departement har ansvaret for håndtering av år 2000-problemet innenfor sin sektor og underliggende etater. I kraft av sitt ansvar for å koordinere statsforvaltningens bruk av IT understøtter AAD år 2000-arbeidet i statsforvaltningen gjennom ulike tiltak for bevisstgjøring, koordinering og rapportering av status.»

Departementet har videre uttalt at:

«AAD deler Riksrevisjonens oppfatning om at datoproblemene i statsforvaltningen ble undervurdert i forbindelse med kartleggingen høsten 1996. Departementet ønsker imidlertid å presisere at vurderingen av status ble gitt av det enkelte fagdepartement.»

Når det gjelder etableringen av et år 2000-forum understreker AAD

«at dette forumet gjennom konkrete tiltak understøttet statsforvaltningens håndtering av år 2000-problemet. Det viktigste tiltaket var å anbefale et felles datoformat for elektronisk datautveksling, basert på ISO-standarden 8601 (ÅÅÅÅ-MM-DD).»

Departementet viser til at kunnskapen om år 2000-problemets

«ulike aspekter har økt, og i takt med økt kunnskap har også estimeringen av problemets omfang vært økende……… Statsforvaltningens "gradvise oppvåkning" i forhold til år 2000-problemet synes således å følge utviklingen på området i samfunnet for øvrig.»

Når det gjelder om arbeidet med år 2000-problemet har kommet for sent igang, har departementet uttalt:

«I takt med samfunnet for øvrig har statsforvaltningen gradvis intensivert arbeidet med år 2000-problemet i løpet av de to årene som har gått. Det er AADs vurdering at arbeidet må trappes ytterligere opp på alle nivå i statsforvaltningen for å unngå alvorlige problemer, men at en slik opptrapping muliggjør en tilfredsstillende håndtering av tusenårsskiftet i statsforvaltningen.»

AAD har vist til at det er flere positive trekk i utviklingen fra andre kartlegging (første kvartal 1998) til siste kartlegging i august 1998. En større andel av etatene arbeider nå aktivt med år 2000-problemet.

«Fortsatt er klare tidsplaner og kostnadsoverslag mangelvare i mange etater, det samme gjelder risikoanalyser og beredskapsplaner som er tilpasset år 2000-problemet. På bakgrunn av dette bildet kan utviklingen av år 2000-arbeidet i statsforvaltningen det siste året beskrives som «positiv, men ikke positiv nok». Fortsetter arbeidet med samme tempo og ressursinnsats, kan summen av år 2000-problemene i statsforvaltningen føre til at deler av statsforvaltningens oppgaveløsning står i fare ved tusenårsskiftet.»

AAD har vist til at i siste kartlegging er det fortsatt kun anslagsvis halvparten av etatene som har oppgitt kostnadsoverslag for år 2000-arbeidet:

«Det er knyttet stor usikkerhet til kostnadsberegningene for de etater som ennå ikke har rapportert kostnader, i tillegg til at mange av de innrapporterte kostnadskalkyler også trolig er relativt usikre. År 2000-arbeidet i statsforvaltningen gjennomføres over ordinære budsjetter, og ofte uten at slike utgifter spesifiseres særskilt, noe som vanskeliggjør en fullstendig oversikt over kostnadene på området.

AAD vil be de enkelte fagdepartementer om å aktivt følge opp sentrale tiltak ut mot underliggende etater, og gjennom etatstyringen overvåke at fremdriftsplaner og kostnadskalkyler for arbeidet samt nødvendige prioriteringer foreligger i alle berørte etater. Samtidig vil AAD styrke fellestiltakene på området. Informasjonen om år 2000-kompatibiliteten til produkter og leverandører som benyttes i utstrakt grad i statsforvaltningen vil bedres. Faglig bistand til statlige etater ved innkjøp av ekstern kompetanse på området vil styrkes. I samarbeid med blant andre Statens forvaltningstjeneste og Statsbygg vil AAD sørge for informasjon om fellessystemer, systemer med innebygget elektronikk og eksterne infrastrukturleveranser. Med hensyn til systemene for lønn, personal og regnskap i staten, følger departementet opp dette overfor Statens forvaltningstjeneste (Ft). …Arbeidet har imidlertid vist seg å være mer tidkrevende og komplisert enn opprinnelig forutsatt, og det har oppstått forsinkelser, som i dag ikke antas å være kritiske i forhold til ferdigtidspunktet…

Justisdepartementet har utarbeidet og iverksatt rapporteringsrutiner for risiko- og sårbarhetsanalyser og beredskapsarbeidet knyttet til år 2000-problematikken. Gjennom samarbeid mellom Justisdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet vil det sikres at rapporteringsordninger for statsforvaltningen generelt og særskilt oppfølging av de mest samfunnskritiske områdene utfyller hverandre.

AAD vil utdype beskrivelse og vurdering av status samt nødvendige oppfølgende tiltak i departementets budsjettproposisjon til Stortinget 5. oktober.»

Riksrevisjonen har merket seg at Arbeids- og administrasjonsdepartementet deler Riksrevisjonens oppfatning om at datoproblemene i IT-systemene i statsforvaltningen ble undervurdert i forbindelse med kartleggingen høsten 1996. Riksrevisjonen har videre merket seg departementets uttalelse om at dersom arbeidet fortsetter med samme tempo og ressursinnsats, kan summen av år 2000-problemene i statsforvaltningen føre til at deler av statsforvaltningens oppgaveløsning står i fare ved tusenårsskiftet.

Riksrevisjonen har også merket seg departementets opplysning om at det i kraft av sitt ansvar for å koordinere statsforvaltningens bruk av IT understøtter år 2000-arbeidet i statsforvaltningen gjennom ulike tiltak for bevisstgjøring, koordinering og rapportering av status. Det framgår at det enkelte departement har ansvaret for å håndtere år 2000-problemet innenfor sin sektor og underliggende virksomheter.

Riksrevisjonen viser til at Arbeids- og administrasjonsdepartementet vil be de enkelte fagdepartementer om aktivt å følge opp sentrale tiltak mot underliggende virksomheter, og gjennom etatsstyring overvåke framdriftsplaner og kostnadsanalyser for arbeidet, samt påse at nødvendige prioriteringer foreligger i alle berørte virksomheter.

Riksrevisjonen viser videre til at departementet mener det er behov for at arbeidet med år 2000-problemer trappes opp på alle nivåer i statsforvaltningen for å unngå alvorlige problemer.

Riksrevisjonen mener departementets svar gir grunn til bekymring og vil peke på viktigheten av at arbeidet med år 2000-problemene intensiveres i statsforvaltningen.

Riksrevisjonen foreslår: «Til observasjon».

Som et ledd i saksbehandlingen tilskrev komiteen departementet for å få nærmere redegjort for status i departementets arbeid med år 2000-problemet i statsforvaltningen. Departementet har i sitt brev av 21.januar 1999 redegjort for den videre håndteringen av arbeidet etter at St. prp. nr. 1 (1998-99) ble fremlagt. Departementet redegjør for fremdriften i arbeidet med sentrale tiltak og foretar en statusvurdering pr. 19. januar 1999. Brevene ligger som vedlegg til innstillingen.

Komiteen har merket seg at både Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Riksrevisjonen mener at dataproblemene i statsforvaltningen ble undervurdert i forbindelse med kartleggingen høsten 1996. Komiteen antar at dette i stor grad skyldtes manglende kunnskaper/bevissthet om hvilke problemer som kan oppstå ved skifte til et nytt årtusen. Komiteen viser til at dersom problemene ikke løses kan det få store samfunnsmessige konsekvenser. Selv om arbeidet med 2000-års-problematikken har vært intensivert, har komiteen merket seg at både departementet og Riksrevisjonen mener det er behov for at arbeidet trappes opp på alle nivåer i statsforvaltningen for å unngå alvorlige problemer.

Komiteen vil påpeke at håndteringen av år 2000-problematikken i statsforvaltningen er et linjeansvar, og at Arbeids- og administrasjonsdepartementets rolle er å bidra til bevisstgjøring og fremdrift i arbeidet med å løse problemene på dette området. Dette gjøres blant annet gjennom informasjon og andre koordinerende tiltak.

Komiteen viser til brev fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet, datert 21. januar 1999, der statsråden opplyser om hva som har skjedd i arbeidet med år 2000 problematikken siden budsjettproposisjonen ble lagt fram høsten 1998. Komiteen viser til at arbeidet er intensivert, og at det blant annet er etablert et eksempelprosjekt ved Høyskolen i Akershus, som særlig er nyttig for mindre statlige etater, etablering av egen hjemmeside på Internett (år 2000 prosjektweb), og en kvalitetsgjennomgang av tre statlige etater for å sikre et tilfredsstillende grunnlag for vurdering av status i disse etatene. Det foregår også en kartlegging i de enkelte departementer og etater, og resultatene fra denne skal legges fram for Stortinget gjennom en redegjørelse fra handels- og næringsministeren, ventelig i løpet av mars 1999.

Komiteen har også merket seg at Justisdepartementet har utarbeidet og iverksatt rapporteringsrutiner for risiko- og sårbarhetsanalyser og beredskapsarbeidet knyttet til år 2000, og går ut fra at dette er et godt hjelpemiddel for å unngå problemer på særlig viktige og sårbare områder.

Komiteen viser til at selv om mange gode tiltak er satt i verk, gir den korte tiden fram til tusenårsskifte fortsatt grunn til bekymring for om alle statlige departementer og etater vil klare å løse problemene i tide.

Komiteen er enig i Riksrevisjonens forslag til desisjon:«Til observasjon».

Riksrevisjonen har foretatt en gjennomgåelse i 12 fylker av tilskuddsordningen med formål bl.a. å vurdere om kontrollrutiner og forvaltning tilfredsstiller de fastsatte kravene til økonomiforvaltningen i staten. Undersøkelsen har også omfattet implementering av avstemmingsrutiner som ble beskrevet i departementets svar på antegnelsene til statsregnskapet for 1996, jf. Dokument nr. 1 (1997-98) og Innst. S. nr. 89 (1997-98).

Resultatet av undersøkelsen er tatt opp med Arbeids- og administrasjonsdepartementet i Riksrevisjonens brev av 17. juni 1998.

Kommunal- og arbeidsdepartementet har vedrørende statsregnskapet for 1996 opplyst at en felles arbeidsgruppe fra Arbeidsdirektoratet og Rikstrygdeverket arbeider med implementering, forbedring og videreutvikling av avstemmingsrutinene.

Det framgår av den foretatte undersøkelsen at avstemmingsrutinene ikke er implementert som forutsatt.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet uttaler i brev av 14. juli 1998 til Riksrevisjonen bl. a. at Arbeidsdirektoratet følger opp kontorenes avstemmingsarbeid ved kvartalsrapporter. Fylkene melder om stadig forbedrede avstemmingsresultater, og ved rapporten for første kvartal 1998 svarte ca. 90 pst. av arbeidskontorene at de var helt eller delvis avstemt. Direktoratet skal nå se nærmere på saken for å finne ut hvorfor det er så store avvik mellom direktoratets og Riksrevisjonens resultater.

Avstemmingsrapporten som oversendes arbeidsmarkedsetaten skal standardiseres. Departementet vil be Arbeidsdirektoratet, i samarbeid med Rikstrygdeverket, om en nærmere angivelse av når den nye rutinen kan være på plass. Disse tiltakene vil etter departementets vurdering forbedre kvaliteten på avstemmingsarbeidet. Departementet vil be Arbeidsdirektoratet utarbeide en skriftlig redegjørelse innen 1. oktober 1998 over status og mulige tiltak for å bedre avstemmingsarbeidet.

Departementet vil be Arbeidsdirektoratet utarbeide en forpliktende plan i samarbeid med Rikstrygdeverket over tiltak som er nødvendige for å sikre den nødvendige forståelse og kompetanse i avstemmingsarbeidet, herunder gjennomføring av nødvendig opplæring i de to etatene. Ifølge departementet vil direktoratet ved rapporteringen 1. oktober meddele hvor arbeidet står.

Når det gjelder innfordring av misbrukte dagpenger, har Kommunal- og arbeidsdepartementet i brev av 7. august 1997 til Riksrevisjonen opplyst at det var besluttet at alle saker, også utestående fordringer der vedtak var fattet før 1995, skulle overføres Statens innkrevingssentral (SI).

Riksrevisjonens undersøkelse viser ulik praksis ved arbeidskontorene, samt flere avvik i forhold til rutinen på flere områder.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har i brev av 14. juli 1998 til Riksrevisjonen bl. a. svart at det i forbindelse med arbeidet med å få oversikt over de gamle kravene ble rettet forespørsel til trygdekontorene for å få opplyst saldo for disse.

Departementet vil i lys av avvikene mellom Riksrevisjonens funn og fylkenes rapportering be Arbeidsdirektoratet følge opp saken snarest med sikte på at alle aktuelle krav skal være oversendt SI innen 1. oktober 1998.

Det opplyses videre at resultater fra etatens egne kvalitetsrevisjoner også har avdekket manglende registrering i enkelte tilfeller. I etterkant har vedkommende arbeidskontor gitt tilbakemelding om at avviket fra rutinen er rettet opp. Arbeidsdirektoratet vil på bakgrunn av Riksrevisjonens funn og etatens egne undersøkelser utarbeide særskilte rutiner for avstemming. Det opplyses videre at manglende etterlevelse av pålagte rutiner vil bli tatt opp med samtlige fylkesarbeidskontorer. Arbeidsdirektoratet vil bli bedt om å foreta en selvstendig undersøkelse av etterlevelsen av nevnte rutiner når første avstemming etter ny rutine er gjennomført etter første kvartal 1999.

Riksrevisjonen har bemerket at manglende kjennskap til og oppfølging av retningslinjene for avstemming kan skape tvil om utbetalte dagpenger er i samsvar med de beløp som er anvist fra arbeids-markedsetaten. Det kan også stilles spørsmål ved om alle misbrukssaker blir registrert for innkreving ved SI. Usikkerheten forsterkes blant annet av at rutiner for arbeids- og funksjonsdeling ikke synes å fungere tilfredsstillende.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har opplyst når det gjelder avstemmingsrutiner at Arbeidsdirektoratet nå har utarbeidet en skriftlig redegjørelse over status, årsaker til avvik og mulige tiltak for å bedre avstemmingsarbeidet. Oversikten viser en markant forbedring i avstemmingen fra 2. kvartal 1997 til 2. kvartal 1998.

Den nye felles avstemmingsrutinen som er under utarbeiding i samarbeid mellom Arbeidsdirektoratet og RTV og skal være implementert senest innen utgangen av 1998.

I tillegg vil arbeidsmarkedsetaten i sine kvalitetssikringsrutiner presisere hvilke krav etaten skal stille til avstemmingsrapporten. Dette vil bli gjort ved neste endring i KS-rutinene i april 1999.

Det vil bli foretatt undersøkelse av egne ansattes kjennskap til retningslinjene for avstemming og gjennomført nødvendig opplæring.

Hvis det avdekkes behov for opplæring, vil Arbeidsdirektoratet legge til rette for dette i 1. kvartal/2. kvartal 1999.

Vedrørende oppfølgingen av purrerutinene i samarbeid med RTV sies det at Riksrevisjonenes undersøkelse, samt egne kontroller og rapportering viser at arbeidskontorene ikke er flinke nok til å purre trygdekontorene på avstemmingsrapportene. Direktoratet vil følge opp de arbeidskontor som ikke purrer.

Når det gjelder misbrukssaker – innfordring viser AAD til at som omtalt i Riksrevisjonenes rapport har fylkene fått frist til 1. oktober 1998 med å oversende samtlige gamle saker til Statens innkrevingssentral (SI) og skal i etterkant rapportere til Arbeidsdirektoratet. Fylkene har videre frist til 1. november 1998 med å oversende eventuelle foreldete krav til Arbeidsdirektoratet, for eventuell avskriving. Arbeidsdirektoratet har igangsatt nødvendig arbeid for å sikre at dette arbeidet går etter planen.

Det vises til at Arbeidsdirektoratet opplyser at rutiner for avstemming vil være ferdigstilt innen 1. januar 1999.

Når det gjelder status for arbeidet med sentralisering av saksbehandlingen av feilutbetalings- og misbrukssaker opplyser departementet blant annet at Arbeidsdirektoratet er i gang med å gjennomgå innhentet materiale om erfaringer med sentralisering av arbeidet med misbrukssaker fra ni fylker der ett eller flere arbeidskontor i hvert fylke har fått ansvaret for dette arbeidet. Dette vil danne grunnlag for utarbeiding av retningslinjer for arbeidet med slike saker der en slik sentralisering har funnet sted.

Riksrevisjonen har merket seg at nye felles avstemmingsrutiner er under utarbeidelse, og at rutinen vil bli implementert straks etter den interne høringen, og senest innen utgangen av 1998. Når det gjelder overføringer av krav vedrørende gamle misbrukssaker, går det fram at samtlige saker skal være oversendt til Statens innkrevingssentral i 4. kvartal 1998, og at Arbeidsdirektoratet er pålagt å sikre at arbeidet går etter planen. Riksrevisjonen konstaterer at arbeidet med sentralisering av saksbehandlingen av feilutbetalings- og misbrukssaker pågår i ni fylker, og at dette vil danne grunnlaget for utarbeidelse av retningslinjer.

Riksrevisjonen foreslår: «Til observasjon».

Som ledd i saksbehandlingen tilskrev komiteen Arbeids- og administrasjonsdepartementet for en nærmere redegjørelse for status i departementets arbeid. I sitt brev av 15. februar 1999 har departementet foretatt en oppdatert gjennomgang av status på de punktene Riksrevisjonen har påpekt. Begge brevene ligger som vedlegg til innstillingen.

Komiteen viser til at en felles arbeidsgruppe fra Arbeidsdirektoratet og Rikstrygdeverket arbeider med implementering, forbedring og videreutvikling av avstemmingsrutinene, men at dette ikke var gjennomført i 1997, da Riksrevisjonen foretok sin undersøkelse. Komiteen vil peke på at blant annet manglende kjennskap og oppfølging av retningslinjene for avstemming, manglende krav til to signaturer, at saksbehandler kontrollerer eget arbeid og at anvisningsbilag ikke blir signert av personer med anvisningsmyndighet er forhold som kan skape tvil om utbetalte dagpenger er i samsvar med de beløpene som er anvist fra arbeidsmarkedsetaten.

Komiteen viser videre til at departementet ville be Arbeidsdirektoratet utarbeide en skriftlig redegjørelse innen 1. oktober 1998 over status og mulige tiltak for å bedre avstemmingsarbeidet. Komiteen har også merket seg at Arbeidsdirektoratet skal utarbeide en forpliktende plan i samarbeid med Rikstrygdeverket over tiltak som er nødvendige for å sikre forståelse og kompetanse i avstemmingsarbeidet. Komiteen antar at disse tiltakene vil være med på å avhjelpe de mangler Riksrevisjonen har funnet. Komiteen viser til Arbeids- og administrasjonsdepartementets brev datert 15. februar 1999, der det opplyses at arbeidet med ny avstemmingsrutine nå er ferdigstilt. Videre vil Arbeidsdirektoratet undersøke behovet for ytterligere opplæring i forbindelse med fylkenes virksomhetsrapport for 1. kvartal 1999.

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen fant ulik praksis ved arbeidskontorene når det gjaldt registrering og oppdatering av feilutbetalings- og misbrukssaker, og at det ble konstatert flere avvik i forhold til rutinen når det gjaldt utregning, registrering, oppdatering, avstemming og kontroll i forhold til registrerte krav. Komiteen ser positivt på de tiltak som er satt i gang for å avhjelpe manglene som Riksrevisjonens undersøkelse belyste.

Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon: «Til observasjon».

Riksrevisjonen har foretatt en undersøkelse ved ti arbeidskontorer og ti trygdekontorer av stønaden «ytelser til yrkesrettet attføring» med formål å vurdere om stønaden er underlagt tilfredsstillende intern kontroll, og om foreliggende retningslinjer blir fulgt.

Når det gjelder saksbehandlingen, viste undersøkelsen avvik i forhold til gjeldende rutiner og retningslinjer vedrørende vedtak, utbetalinger, anvisninger og avstemminger. Arbeidsdirektoratet har opplyst at manglende etterlevelse av pålagte rutiner vil bli tatt opp med samtlige fylkesarbeidskontorer. Arbeidsdirektoratet skal også gjennomføre fagrevisjoner med tanke på å avdekke avvik fra rutinene og gi utfyllende retningslinjer ved behov.

Når det gjelder feilutbetalings- og misbrukssaker, viste undersøkelsen bl.a. at rutinene vedrørende feilutbetalinger ikke var fullt implementert i Arbeidsmarkedsetaten. Ifølge Rikstrygdeverket, er det pr. mai 1998 utestående ca. 12,2 mill. kroner som følge av feilutbetalte attføringsytelser.

Resultatet av undersøkelsen er forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet i brev av 26. juni 1998.

Departementet har i brev av 20. juli 1998 til Riksrevisjonen bl. a. uttalt at Arbeidsdirektoratet vil bli bedt om å rapportere status for oppfølging av de forholdene Riksrevisjonens undersøkelse har avdekket. Videre er det for å bedre kvaliteten og effektiviteten i behandlingen av feilutbetalings- og misbrukssaker åpnet for en samlokalisering av saksbehandlingen i fylkene. Det vil bli vurdert om det er behov for retningslinjer om oppgave- og arbeidsfordeling.

Departementet har i svaret sagt seg enig med Riksrevisjonen i at det utestående beløpet representerer et problem, og at det må vises særskilt oppmerksomhet når det gjelder oppfølging av feilutbetalings- og misbrukssaker. Departementet vil be om at direktoratet innen 1. februar 1999 kommer med en foreløpig vurdering og framdriftsplan for å overføre innkrevingsansvaret til Statens innkrevingssentral.

Departementet vil følge opp sitt særlige kontrollansvar overfor underliggende virksomheter.

Riksrevisjonen ser det som viktig at gitte retningslinjer for saksbehandlingen følges opp. I feilutbetalings-/misbrukssaker må oppfølging av utestående krav vies spesiell oppmerksomhet.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har svart:

«Resultatene fra gjennomgangen med fylkesarbeidskontorene vedrørende manglende etterlevelse av pålagte rutiner

I vårt brev av 20. juli 1998 til Riksrevisjonen skrev vi at Arbeidsdirektoratet vil ta opp manglende etterlevelse av pålagte rutiner med samtlige fylkesarbeidskontor innen 1. september 1998. Arbeidsdirektoratet har i brev av 27. august 1998 tatt opp saken med alle fylkesarbeidskontorene og bedt om at fylkesarbeidskontorene pålegger distriktsarbeidssjefene å innskjerpe rutinene på de punkter hvor det er funnet avvik fra gjeldende rutiner og regelverk. …..Eventuelle resultater av dette arbeidet vil imidlertid først vise seg ved de forestående fagrevisjonene som skal gjennomføres i løpet av høsten 1998.

Status for arbeidet med sentralisering av saksbehandlingen av feilutbetalings- og misbrukssaker

Som nevnt under dette punktet i tilknytning til dagpenger er Arbeidsdirektoratet i gang med å gjennomgå innhentet materiale om erfaringer med sentralisering fra ni fylker som allerede har sentralisert arbeidet med misbrukssaker, og vil på grunnlag av dette arbeidet utarbeide retningslinjer for arbeidet med slike saker. Som omtalt i vårt brev av 20. juli 1998, vil Riksrevisjonen bli nærmere orientert om denne saken på bakgrunn av Arbeidsdirektoratets rapportering til Arbeids- og administrasjonsdepartementet.»

Riksrevisjonen forventer at innskjerping av rutinene på de punktene hvor det er funnet avvik fra gjeldende regelverk, blir fulgt opp med kontroller fra Arbeidsdirektoratets side. Riksrevisjonen har også merket seg at departementet vil komme tilbake med en nærmere orientering om arbeidet med sentralisering av saksbehandlingen i misbrukssaker.

Riksrevisjonen foreslår: «Til observasjon».

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen har funnet avvik i forhold til gjeldende rutiner og retningslinjer vedrørende vedtak, utbetalinger, anvisninger og avstemminger når det gjaldt saksbehandlingen. Videre var ikke rutinene vedrørende feilutbetalinger fullstendig iverksatt i hele arbeidsmarkedsetaten. Komiteen mener det er uheldig at utestående krav som følge av feilutbetalinger utgjør ca. 12,2 mill. kroner, og at dette må vies særskilt oppmerksomhet. Komiteen viser til at departementet og Arbeidsdirektoratet vil følge opp saken, og slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon: «Til observasjon.»

Fra 1. oktober 1996 tok Administrasjonsdepartementet i bruk et nytt edb-basert økonomisystem og ble egen regnskapsfører. I antegnelsen til statsregnskapet for 1996 har Riksrevisjonen påpekt mangler ved innføring av nytt økonomisystem i departementet og bemerket at det var problemer med å verifisere regnskapet for de tre siste månedene i 1996, jf. Dokument nr. 1 (1997-98) og Innst. S. nr. 89 (1997-98). Riksrevisjonen så det som kritikkverdig at økonomisystemet ble tatt i bruk før det var tilstrekkelig utprøvd og tilpasset for føring av statlig regnskap.

Departementet uttalte i svaret at manglene som ble påpekt i regnskapet for 1996, ikke skulle være til stede i regnskapet for 1997.

Departementet opplyste i brev av 6. mars 1998 til Riksrevisjonen bl.a. at regnskapet for 1997 ikke fungerte tilfredsstillende før etter en oppgradering av økonomisystemet medio august 1997 og tilpasningen av kontantregnskapet pr. oktober 1997. Departementets egne avstemminger viste at kasserapport av 22. januar 1998, som var innsendt til Finansdepartementet for føring i statsregnskapet, ikke var korrekt. Arbeids- og administrasjonsdepartementet foretok korrigeringer av regnskapet og framla en korrigert kasserapport av 4. mars 1998 for Riksrevisjonen.

Riksrevisjonen har forsøkt å avstemme korrigert kasserapport og saldobalanse mot spesifisert hovedbok etter kontantprinsippet for 1997. Avstemmingen viste betydelige differanser mellom nevnte rapporter.

Riksrevisjonen har i brev av 14. mai 1998 til Arbeids- og administrasjonsdepartementet blant annet påpekt at hovedbok etter kontantprinsippet ikke er fullstendig i forhold til innsendt kasserapport, og at det er avvik mellom regnskapsrapportene. Riksrevisjonen uttalte videre at det ikke var mulig å gjennomføre en slik revisjon at departementets regnskap for 1997 kunne verifiseres.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har i brev av 5. juni 1998 til Riksrevisjonen opplyst at innføringen av nytt regnskapssystem medførte problemer med avslutningen av regnskapsåret 1996, og at problemene fortsatte inn i driftsåret 1997. Departementet opplyser at regnskapssystemet i hovedsak fungerte tilfredsstillende pr. oktober 1997, og at det umiddelbart ble satt i verk tiltak for å foreta nødvendig kvalitetssikring av regnskapsdata. Ifølge departementet viste arbeidet seg meget omfattende og pågikk kontinuerlig i perioden november 1997 til mars 1998.

For øvrig opplyser departementet at arbeidet med detaljavstemmingen av regnskapet ikke var avsluttet da fristen for innmeldelse av kasserapport til Finansdepartementet utløp. I forståelse med Finansdepartementet ble det avtalt at eventuelle senere korrigeringer måtte gjøres i forbindelse med forklaringene til statsregnskapet.

Riksrevisjonen har blant annet bemerket at departementet ikke har innarbeidet tilfredsstillende rutiner for avstemming av regnskapet i 1997. Riksrevisjonen konstaterer at departementet ikke har framlagt fullstendig og formelt riktig dokumentasjon av regnskapet for 1997.

Riksrevisjonen viser til at det er bokført utgifter i departementets regnskap som ikke er innrapportert til statsregnskapet for 1997.

Videre finner Riksrevisjonen grunn til å stille spørsmål ved om departementet i tilstrekkelig grad har vektlagt behovet for kompetanse ved overgangen til å bli egen regnskapsfører og ved innføringen av nytt edb-basert økonomisystem.

Riksrevisjonen konstaterer at det på grunnlag av avdekkede svakheter og mangler ikke er mulig å gjennomføre en slik revisjon at departementets regnskap for 1997 kan bekreftes.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har blant annet svart:

«Departementet beklager sterkt at Riksrevisjonen hadde vanskeligheter med å få gjennomført en revisjon av departementets regnskap for 1997, …..

Som tidligere anført overfor Riksrevisjonen iverksatte departementet ekstraordinær innsats i regnskapsarbeidet fra 4. kvartal 1997. Arbeidet har bl a ført til at departementet i 1998 har fått gjennomført nødvendig systemkorreksjon slik at bl a saldolister, kassarapport og hovedbøker etter regnskaps- og kontantprinsippet er fullstendige…. Departementet har videre i samarbeid med leverandøren forbedret regnskapsførselen gjennom utbedring av gjenstående feil i regnskapssystemet. …. .. Gjennom innleid regnskapskompetanse foretas kvalitetssikring av det løpende avstemmingsarbeide, forbedring av regnskapsrutiner og kompetanseoverføring til egne regnskapsmedarbeidere. I tillegg arbeides det nå parallelt med å tilpasse rutinene til økonomireglementet.»

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at omfanget av avdekkede svakheter og mangler i Arbeids- og administrasjonsdepartementets regnskap har medført at Riksrevisjonen ikke kan bekrefte regnskapet for 1997.

Riksrevisjonen har merket seg at departementet beklager sterkt at Riksrevisjonen har hatt vanskeligheter med å få gjennomført revisjon av departementets regnskap for 1997. Riksrevisjonen har videre merket seg at det også i 1998 har vært behov for at leverandøren foretar systemkorreksjoner for å tilpasse systemet til statlig regnskapsføring, nesten to år etter at departementet gikk til anskaffelse av nytt økonomisystem.

Riksrevisjonen forutsetter at departementets regnskap for 1998 innrettes slik at det sikrer riktig regnskapsavlegg, og at det kan revideres.

Riksrevisjonen foreslår: «Kan passere».

Komiteen viser til at Riksrevisjonen ikke kan bekrefte Arbeids- og administrasjonsdepartementets regnskap for 1997 på grunn av omfattende svakheter og mangler ved regnskapet. Komiteen vil understreke at når det innføres nye systemer, må disse være tilstrekkelig utprøvd og tilpasset departementets behov før det tas i bruk. Komiteen har merket seg departementets sterke beklagelse overfor Riksrevisjonen, og forutsetter at de nødvendige tiltak blir satt i verk slik at det ikke blir tilsvarende problemer for regnskapet for 1998.

Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon: «Kan passere».

I forbindelse med revisjon av regnskapet til Statens Pensjonskasse (SPK) for 1997 ble det avdekket en rekke feil og mangler ved regnskapsavleggelsen. Revisjonsrapporten ble forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet i brev av 3. juli 1998.

Det er avdekket feil og mangler vedrørende bankkonti, interimskonti, avstemming mellom lånesystemet og økonomisystemet, kasserapport, avstemming av intern- og eksternregnskap, innberetning til likningsmyndighetene, likviditetsstyring.

Departementet legger i svar av 31. juli 1998 til grunn at manglende og mangelfulle avstemminger i SPK utgjør den største svakheten ved regnskapet. Et forhold som nevnes er at SPK innførte et nytt økonomisystem fra 1. januar 1997, og at økonomimodellen samtidig ble lagt om med innføring av et forretningsregnskap i tillegg til kontantregnskapet.

Vedrørende innføringen av nye systemer uttaler departementet blant annet:

«Til tross for omfattende tester som ble gjennomført, fikk SPK likevel problemer med innføringen av systemene. Særlig har det vært problemer med overføring av regnskapsdata fra lånesystemet til regnskapssystemet. Disse problemene vedvarte gjennom hele 1997. …………………..Den mangelfulle avstemmingen av lånetransaksjonene forplantet seg i løpet av 1997 og akkumulerte seg til resten av regnskapet. Dette er etter AADs vurdering den viktigste enkeltårsaken til at situasjonen ble slik Riksrevisjonen har beskrevet i sin revisjonsgjennomgang.»

I svaret nevnes også som en årsak til problemene at SPK har hatt en høy turnover og rekrutteringsvansker blant de ansatte i Lønns- og regnskapsseksjonen.

Departementet uttaler for øvrig:

«AAD ser alvorlig på de forhold som Riksrevisjonen har avdekket i regnskapene for SPK [...]. SPK har satt i verk en rekke tiltak for at regnskapene for 1997 skal bli brakt i orden og at regnskapene for 1998 skal kunne avlegges i tråd med gjeldende regelverk og god regnskapsskikk. SPK er innstilt på å bruke nødvendige ressurser for å få brakt regnskapene i orden.»

Videre uttaler departementet:

«AAD beklager at avleggelsen av regnskapene for 1997 for SPK [...] ikke har vært tilfredsstillende. AAD mener imidlertid at de økonomimodellene og systemene som SPK har innført, og de ovenfor beskrevne tiltakene som SPK har iverksatt, vil gi et godt grunnlag for SPK til å gjennomføre en sikker, effektiv og god økonomistyring i årene som kommer».

Riksrevisjonen har bemerket at det ikke har vært tilfredsstillende kontroll med regnskapsfunksjonen i SPK i 1997. Dette har resultert i vesentlige mangler ved regnskapsavleggelsen. Riksrevisjonen kan ikke godkjenne regnskapet for 1997.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har blant annet svart:

«Så langt AAD kan se, inneholder ikke antegnelsene fra Riksrevisjonen noen nye opplysninger ut over de opplysningene som kom fram i Riksrevisjonens brev av 3 juli d.å. vedrørende regnskapet til Statens Pensjonskasse (SPK) for 1997. AAD har derfor ingen kommentarer til disse ut over de som vi redegjorde for i vårt brev til Riksrevisjonen av 31 juli d.å.

I AADs brev til Riksrevisjonen av 31 juli d.å. ble det redegjort for en rekke tiltak som SPK ville sette i verk for å komme a jour. Arbeidet med avstemming av bankkontiene er nå kommet langt. ……..Totalt gjenstår det dermed å avstemme i underkant av ca 12 millioner kroner av en netto differanse på ca 90 millioner kroner. AAD regner med at de resterende bankkonti skal være avstemt i henhold til fremdriftsplanen (uke 42 d.å.).

- »

Riksrevisjonen kan ikke godkjenne Statens Pensjonskasses regnskap for 1997. Det forutsettes at det settes i verk nødvendige tiltak slik at påpekte feil og mangler blir rettet, og at det etableres rutiner som sikrer at regnskapet for 1998 kan avlegges på en korrekt måte.

Riksrevisjonen foreslår: «Kan passere».

Komiteen viser til at Riksrevisjonen ikke kan godkjenne Statens Pensjonskasses (SPK) regnskap for 1997 på grunn av manglende kontroll med regnskapsfunksjonen ved SPK. Komiteen har merket seg at Arbeids- og administrasjonsdepartementet ser alvorlig på det forhold som Riksrevisjonen har avdekket, og at det er satt i verk en rekke tiltak for å bringe regnskapene i orden. Komiteen forutsetter at feil og mangler blir rettet, og at regnskapet for 1998 kan avlegges på en korrekt måte.

Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon: «Kan passere».

Pensjonsordningen for Apoteketaten (POA) er regulert ved egen lov. Pensjonsordningen er ikke statlig, men mottar noe tilskudd over statsbudsjettet. Statens Pensjonskasse forestår administrasjonen, og Arbeids- og administrasjonsdepartementet er gitt fullmakt til å gi de nødvendige reglene.

I forbindelse med revisjonen av regnskapet for pensjonsordningen for 1997 ble det avdekket en rekke feil og mangler ved regnskapsavleggelsen. Riksrevisjonen tok i brev til AAD av 3. juli 1998 opp forhold som gjaldt bankkonti, interimskonti, bolig- og forretningslån, opptjente ikke forfalte renter, regnskapsmessige korrigeringer.

I sitt svarbrev av 31. juli 1998 har Arbeids- og administrasjonsdepartementet presisert at departementet ser alvorlig på saken. Det framheves at SPK har satt i verk en rekke tiltak for at regnskapet for 1997 skal bli brakt i orden. Styret i POA har engasjert et eksternt revisjonsfirma for å gjennomgå rutiner m.v. i tilknytning til fondsforvaltning og regnskapsføring i POA.

Det er Riksrevisjonens vurdering at påviste feil og mangler er av vesentlig betydning for pensjonsordningens regnskap. På denne bakgrunn knytter det seg betydelig usikkerhet til om regnskapet gir et riktig uttrykk for pensjonsordningens økonomiske stilling.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet uttaler blant annet:

«Så langt AAD kan se, inneholder ikke antegnelsene fra Riksrevisjonen nye opplysninger ut over de opplysningene som kom fram i Riksrevisjonens brev av 3 juli d.å. vedrørende regnskapet til Pensjonsordningen for apoteketaten (POA) for 1997. AAD har derfor ingen kommentarer til disse ut over de som vi redegjorde for i vårt brev til Riksrevisjonen av 31 juli d.å.

-

AAD kan videre opplyse at styret i POA på sitt møte 10 september d.å. vedtok å engasjere et revisjonsfirma for å styrke sin kontroll med økonomiforvaltningen i pensjonsordningen. Riksrevisjonen vil fortsatt forestå den offisielle revisjonen i henhold til instruksen, mens det eksterne revisjonsfirmaet vil ha en konsultativ rolle for styret. Etter hva AAD har forstått, er Riksrevisjonen orientert om denne saken.»

Riksrevisjonen har oversendt saken til orientering.

Komiteen viser til at Riksrevisjonen har funnet feil og mangler av vesentlig betydning for pensjonsordningens regnskap, og at det knytter seg betydelig usikkerhet til om regnskapet gir et riktig uttrykk for pensjonsordningens økonomiske stilling. Komiteen har merket seg at Arbeid og administrasjonsdepartementet ser alvorlig på saken, og at det er satt i verk en rekke tiltak for å bringe regnskapet for 1997 i orden. Blant annet har Pensjonsordningen for Apoteketaten vedtatt å engasjere et revisjonsfirma for å styrke sin kontroll med økonomiforvaltningen i pensjonsordningen.

Komiteen viser for øvrig til at ordningen med årlige statlige tilskudd til Pensjonsordningen for Apoteketaten nå er opphørt idet Stortinget 15. desember 1998 gjorde vedtak i samsvar med Innst. S. nr. 59 (1998-99).