Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Norsk bistand

Det er eit mål for norsk utviklingspolitikk å medverke til at dei behova funksjonshemma har, og funksjonshemma sine rettar blir ivaretekne i dei landa som er prioriterte samarbeidsland for Noreg. For betre å ivareta dette omsynet i norsk bistand vil det bli arbeidd meir strategisk for å medverke til ei synleggjering av funksjonshemma sin situasjon og tiltak for å betre denne.

Av tidlegare tiltak som vert ført vidare blir m.a. nemnt oppfølging av toppmøtet i København 1995, økonomisk stønad til arbeidet til FN sin spesialrapportør for FN sine standardreglar for funksjonshemma og vidareføring av samarbeidet i Funksjonshemmedes Bistandsstiftelse (FBS). Regjeringa vil òg arbeide for å få fleire av funksjonshemma sine organisasjonar til å samarbeide innan ramma av FBS. Under Samarbeidsprogrammet for Sentral- og Aust-Europa og i samarbeidsland innanfor norsk bistand vil Regjeringa føre vidare støtta til oppbygging av organisasjonar for funksjonshemma som del av demokratiseringsstøtta. Den humanitære bistanden som er retta mot funksjonshemming som følgje av landmineskadar, utgjer ein viktig del av den norsk humanitære satsinga i oppfølginga av den internasjonale minekonvesjonen. Regjeringa vil halde fram med å støtte arbeidet med internasjonal samordning i arbeidet for funksjonshemma og føre vidare støtta til Røde Kors-systemet sitt arbeid med produksjon av ulike typar protesar for krigsskadde.

Nye tiltak i planperioden er deltaking i førebuingsprosessen til spesialsesjonen i Generalforsamlinga i år 2000 om oppfølginga av det sosiale toppmøtet (København pluss 5) og økonomisk medverknad til at enkeltland set i verk FN sine standardreglar for funksjonshemma.

Komiteen slutter seg til at det må være et mål for norsk utviklingspolitikk å medvirke til at funksjonshemmedes behov og rettigheter blir ivaretatt. Komiteen forutsetter at ressursmiljøer i Norge, som f.eks. Funksjonshemmedes Bistandsstiftelse, trekkes med i arbeidet fra norsk side.

Komiteen ber om at arbeid med nærmere konkretisering av tiltak for funksjonshemmede i utviklingsland blir prioritert.

Komiteen vil legge vekt på at tiltak for funksjonshemmede i utviklingsland planlegges og gjennomføres i tråd med FNs standardregler for like muligheter for mennesker med funksjonshemning. Komiteen vil særlig understreke behovet for at tiltak for funksjonshemmede blir en del av det ordinære tjenestetilbudet.

Komiteen vil understreke viktigheten av å få etablert et tilfredsstillende rapporteringssystem for bistand til funksjonshemmede, slik at tydeliggjøring og oppfølging muliggjøres.