Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Rettane til funksjonshemma

Regjeringa meiner at ei vurdering av lovfesta rettar må sjåast i samanheng med andre mogelege løysingar. Regjeringa vil setje ned eit offentleg utval som skal sjå på funksjonshemma sine rettar i ein større samanheng. Sosial- og helsedepartementet arbeider med nye retningsliner om etablering og drift av råd for funksjonshemma. Retningslinene vil liggje føre sommaren 1999.

Sosial- og helsedepartementet vil gi tilskott til eit tre-årig prosjekt frå 1999 som skal vere eit forsøk med styrkt brukarrettleiing til funksjonshemma nokre stader i landet. Brukarrettleiinga skal m.a. femna funksjonshemma sine rettar på ulike samfunnsområde, som til dømes folketrygd, helse- og sosiale tenester.

Komiteen mener at mennesker som har en funksjonshemming, skal ha de samme muligheter, rettigheter og plikter i samfunnet som alle andre. For å skape slik likhet trengs det på mange områder egne hjelpemidler og tilrettelegging for funksjonshemmede. Komiteen ser det som viktig å fjerne hindringer for deltakelse enten de angår transport, utdanning, fritidstilbud, kultur, jobbmarked, informasjon eller tilgjengelighet til bygg og anlegg m.v. Komiteen mener at for å oppnå slik likestilling i samfunnet er det nødvendig å styrke funksjonshemmedes rettigheter.

Komiteen gir sin støtte til at det nedsettes et offentlig utvalg for å se på funksjonshemmedes rettigheter i en større sammenheng og forventer at en slik gjennomgang munner ut i konkrete forslag til forbedringer av dagens lovverk. Komiteen ser det som viktig at funksjonshemmedes organisasjoner er godt representert i et slikt utvalg.