Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innleiing

Regjeringa legg i meldinga fram forslag til ein revidert handlingsplan for funksjonshemma for perioden 1998-2001.

Regjeringa vil nytte handlingsplanen til å føre vidare arbeidet med å sette i verk FN sine standardreglar for like vilkår for funksjonshemma. Reglane omtalar det ansvaret staten har for å følgja opp og evaluere gjennomføring av nasjonale planar og tiltak som gjeld like vilkår for funksjonshemma.

Handlingsplanen inneheld fire satsingsområde:

  • – eit tilgjengeleg samfunn

  • – planlegging og brukarmedverknad

  • – funksjonshemma sine rettar

  • – yrkesaktivitet for funksjonshemma.

Gjennomføringa av planen skal følgje sektoransvarsprinsippet. Det inneber at det er dei vanlege instansar i samfunnet som skal gi tilbod som funksjonshemma kan nytte på lik line med befolkninga elles. Konsekvensane av tiltaka for budsjettet vil bli innarbeidd i dei årlege budsjettproposisjonane for kvart einskild departement.

Det blir peika på at behovet for ei løpande samordning mellom departementa i deira arbeid med den samla politikken for funksjonshemma er teke vare på gjennom eit eige statssekretærutval.

Den reviderte handlingsplanen for 1998-2001 er ei oppfølging av Stortinget si handsaming av St.meld. nr. 34 (1996-97) Resultater og erfaringer fra Regjeringens handlingsplaner for funksjonehemmede og veien videre.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arnesen, Gravdahl, Hildeng, Kristoffersen, Skogholt og Øyangen, medlemmene fra Fremskrittspartiet, lederen og Nesvik, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Næss og Woie Duesund, medlemmene fra Høyre, Høegh og Sjøli, medlemmet fra Senterpartiet, Gløtvold, og medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Ballo, finner at den foreliggende Handlingsplanen for funksjonshemmede gir en god analyse og beskrivelse av hvilke ulike problemer de ulike grupper av funksjonshemmede i vårt samfunn har. Det er imidlertid i henhold til komiteens mening viktig at den årlige ressurstilgang blir tilstrekkelig, slik at planene kan gjennomføres i planperioden. Komiteen har i den sammenheng merket seg at det i årets budsjett er en økning av bevilgningene på 66 mill. kroner i forhold til bevilgningen i 1998.