Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 4: Brev fra utenriksministeren til Stortingets utenrikskomité, datert 10. desember 1998.

Under forhandlingene om revisjon av vedlegg I til EØS-avtalen ble den såkalte avskjæringsdato satt til 31. juli 1996. Det betyr at EØS-komiteens beslutning nr 69/98 omfatter regelverk vedtatt i EU inntil denne dato.

I St prp nr 6 (1998-99) er det også gitt en oversikt over rettsakter som er vedtatt i EU i perioden fra 1. august 1996 til 1. september 1998 (tilleggspakken). Som det fremgår av proposisjonen er rettsaktene vurdert og funnet akseptable fra Regjeringens side. Innholdet i tilleggspakken vil bli lagt frem for Stortingets EØS-utvalg i henhold til vanlig rutine for nye bestemmelser som vedtas i EØS-komiteen. Målsettingen var at tilleggspakken skulle vedtas i EØS-komiteen innen utløpet av 1998, jfr. proposisjonens kapittel 11.1.

EU har imidlertid meddelt at man av administrative årsaker (manglende oversettelseskapasitet) ikke vil bli klar for EØS-komitebeslutning i desember 1998. Det forventes at en beslutning fattes tidlig i 1999.

På norsk side har vi forberedt saken slik at regelverket i tilleggspakken vil tre i kraft fra 1. januar 1999, dvs. samtidig som regelverket som er omfattet av EØS-komitebeslutning nr 69/98. Dette er gjort for at det skal bli så kort periode som mulig med forskjell mellom regelverket inkludert i EØS-avtalen og EUs regelverk innenfor det samme området. Slik situasjonen nå er, vil det skape store praktiske problemer for gjennomføringen av regelverket nasjonalt om innholdet i tilleggspakken ikke trådte i kraft på samme tidspunkt som regelverket omfattet av nevnte EØS-komitébeslutning. Regjeringen er ut ifra dette innstilt på midlertidig basis å innføre bestemmelsene i tilleggspakken på nasjonalt grunnlag inntil beslutning i EØS-komiteen foreligger.