Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Jørn L. Stang, Vidar Kleppe og Ulf Erik Knudsen har den 5. oktober 1998 fremsatt følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen avvikle systemet med kirkeasyl slik at politiet gis adgang til å pågripe personer uavhengig av bakgrunn, lovbrudd og hvilken bygning de oppholder seg i.»

I begrunnelsen for forslaget fremgår det bl.a. at forslagsstillerne mener Regjeringens liberalisering av asyl- og flyktningepolitikken kan bidra til en ny bølge av kirkeasylanter. Første halvår 1998 har et stort antall asylsøkere ankommet, med serbiske kroater fra øst-Slavonia i Kroatia som den største gruppen. Pr. 25. juli 1998 satt 65 personer fra sju land i kirkeasyl.

Forslagsstillerne fremholder at kirkeasyl er en ulovlig inngripen som hindrer iverksettelse av lovlig fattede vedtak. En grunn til at kirken likevel kan praktisere kirkeasyl er myndighetenes beslutning om å ikke gripe inn i kirkerommet med makt.

Meningsmålinger kan tyde på at det er et flertall i befolkningen som ønsker å avvikle kirkeasylordningen. Forslagsstillerne viser til at mange mennesker opplever kirkeasyl som et problem. Flere menigheter er imot det, og fra politisk hold har man advart kirkene mot å gi noen kirkeasyl. Forslagsstillerne mener dette problemet nå må løses, og peker på at Regjeringen kan la politiet gå inn i kirkene og hente ut de menneskene som oppholder seg der.

Det er grunnlag for å si at det å gå i kirkeasyl har gitt gode resultater for de fleste asylantene. I media er det angitt at 90 pst. av de personer som har gått i kirkeasyl siden 1993 har fått oppholdstillatelse.

Forslagsstillerne mener Justisdepartementets praksis medfører en uakseptabel forskjellsbehandling fra statens side, og at det er på tide for den verdslige makt å ta et oppgjør med kirkeasylsystemet gjennom å avvikle ordningen.