Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene John I. Alvheim og Harald Tom Nesvik om å installere teksttelefoner ved landets sentral- og regionsykehus samt Rikshospitalet og Det Norske Radiumhospital.

Innhold

Til Stortinget.

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det blir installert teksttelefon med automat ved alle landets sentral- og regionsykehus, samt ved Rikshospitalet og Det Norske Radiumhospital.»

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at pasienter i en sykehussituasjon er avhengige av å kunne ha kontakt med pårørende og andre, og at dette for de fleste pasientgrupper i dag ikke er noe problem ettersom pasienttelefoner er lett tilgjengelige ved de fleste sykehusavdelinger.

Forslagsstillerne framholder at for døve er denne tjenesten fremdeles utilfredsstillende, idet de på de fleste sykehus ikke har noen mulighet til å komme i kontakt med sine pårørende.

Det vises til at det er registrert 4000 døve i Norge, og at også mange av de ca. 400000 hørselshemmede er avhengig av teksttelefon for å kunne kommunisere med pårørende utenfor sykehuset. Etter forslagsstillernes syn bør teksttelefoner uten vanskeligheter kunne installeres ved alle landets sentral- og regionsykehus der de lengste oppholdene forekommer.

Forslagsstillerne uttaler at kostnadene av at forslaget gjennomføres, vil være ca. 600000 kroner.

Komiteen er kjent med at teksttelefoner for døve ikke er tilgjengelig ved alle region- og sentralsykehus i landet. Pasienter i en sykehussituasjon er avhengig av å kunne ha kontakt med sine pårørende, sitt arbeidssted og andre for dem nødvendige personer eller institusjoner.

Komiteen viser til at den tekniske utviklingen har ført til at teksttelefoner er blitt et godt hjelpemiddel for døve og hørselshemmede og kan uten store investeringskostnader installeres ved region- og sentralsykehus. Ifølge Telenor er kostnadene for teksttelefon med betalingsterminal ca. 25000 - 30000 kroner pr. stk.

Komiteen viser til brev av oktober 1998 fra Sosial- og helsedepartementet, der Helseministeren henviser til departementets brev av 17.juni 1996 til Norges Døveforbund, der det bl.a. heter at en ser det som viktig at pasienter i helseinstitusjoner kan ringe ut eller motta telefoner. For å bidra til at sykehusene anskaffer teksttelefon for døve, vil Sosial- og helsedepartementet i 1999 sende ut et rundskriv til landets sykehus med anmodning om innkjøp av portabel teksttelefon. Dette er ett av tiltakene i St.meld. nr. 8 (1998-99) Om handlingsplan for funksjonshemma 1998-2001. Det påpekes at departementet i denne sammenheng spesielt vil følge opp statssykehusene.

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:114 (1997-98) - forslag fra stortingsrepresentantene John I. Alvheim og Harald Tom Nesvik om å installere teksttelefoner ved landets sentral- og regionsykehus samt Rikshospitalet og Det Norske Radiumhospital - vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 17. november 1998.

John I. Alvheim,

Ola D. Gløtvold,

Are Næss,

leder.

ordfører.

sekretær.