Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Sylvia Brustad, Odd Eriksen, Aud Gaundal, Gard Folk-vord og Signe Øye, fra Kristelig Folkeparti, Olaf Gjedrem og Ivar Østberg, fra Høyre, Sverre J. Hoddevik og Erna Solberg, fra Senterpartiet, Morten Lund og fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, ser det som positivt at Sametinget i sin årsmelding ikke bare rapporterer fra året som har gått, men også tar opp framtidige utfordringer og oppgaver.

Flertallet vil peke på at den finner det positivt at Regjeringen gir en fyldig tilbakemelding på Sametingets årsmelding, og de problemstillinger Sametinget tar opp.

Flertallet har merket seg at Sametinget vil hevde retten til selvbestemmelse. Flertallet er enig med Regjeringen i dens definisjon av at denne retten vil bestå i at samene innenfor det nasjonale rammeverk i størst mulig grad skal kunne styre utviklingen av det samiske samfunn.

Flertallet er enig i at spørsmålet om selvbestemmelse over landområder, som er behandlet i Samerettsutvalgets innstilling, blir vurdert etter den høring som nå pågår.

Flertallet vil vise til at Stortinget ved behandling av St.prp. nr. 102 (1989-90) i Innst. S. nr. 197 (1989-90) ga sitt samtykke til ratifikasjon av ILO-konvensjon 169 Om urbefolkninger og stammefolk i selvstendige stater.

Flertallet ser det som viktig at det er et nært samarbeid mellom Regjeringen og Sametinget. Flertallet er enig i at Sametinget skal være hovedaktør i utviklingen av det samiske samfunnet, samtidig som Regjeringen ivaretar den helhetlige myndighet.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er enig i at Sametinget etterhvert får større avgjørelsesmyndighet i saker som angår den samiske befolkningen.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til sin merknad i Innst. S. nr. 145 (1997-98) som lyder:

«Komiteens medlemmer fra Høyre mener det må vises varsomhet med myndighetsoverføring til Sametinget i spørsmål som både berører den norske og den samiske befolkning. En slik myndighetsoverføring vil kunne skape grunnlag for konflikter lokalt.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil vise til at Regjeringen har opprettet et eget statssekretærutvalg for samiske spørsmål og har en egen statssekretær på samiske spørsmål for å samordne samepolitikken innenfor de enkelte departementene. Flertallet ser det som positivt at Regjeringen legger opp til et tettere tverrfaglig samarbeid innen det samepolitiske området.

Flertallet har merket seg det legges opp til et sterkt samarbeid med Sametinget i budsjettprosessen.

Flertallet ser det som viktig av hensyn til Sametingets legitimitet at de valgte representanter har et godt grunnlag av stemmer bak seg. Flertallet har merket seg at man ved sametingsvalget hadde det høyeste antall stemmer noen gang.

Flertallet vil likevel peke på at i enkelte valgkretser er antall stemmeberettigede så lavt at spørsmålet om legitimitet kan reises.

Flertallet er enig med Sametinget og Kommunal- og regionaldepartementet i at det er grunn til å vurdere valgreglene før neste sametingsvalg.

Flertallet vil vise til Sametingets omtale av Aursundendommen. Flertallet har merket seg at Landbruksdepartementet i stortingsmeldingen gir opplysninger om hvordan staten vil følge opp konsekvensene av denne dommen.

Flertallet vil vise til at kvinner innen reindriftsnæringen på en del områder ikke har oppnådd den nødvendige likestilling. Flertallet ser derfor positivt på at avtalepartene innen reindriftsavtalen ønsker å synliggjøre kvinnenes verdiskapende arbeid ved at det gis et ekstra tilskudd på 22500kroner til driftsenheter hvor begge ektefeller deltar aktivt i reindriften.

Flertallet viser til Sametingets uttalelse om prostitusjon, og sier seg enig i at denne virksomheten er et alvorlig samfunnsproblem.

Flertallet er kjent med at det i juli 1998 etter norsk initiativ ble oppnådd enighet om et russisk-norsk samarbeidsprosjekt som skal kartlegge om den russiske prostitusjonsvirksomheten i Finnmark er av organisert art. Samarbeidet skal skje mellom politiet i begge land.

Flertallet ser det som viktig at Regjeringen ser på mulige tiltak som kan forebygge prostitusjon.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Lodve Solholm og Torbjørn Andersen, mener at så lenge Sametinget eksisterer, er Sametingets årsmelding til Regjeringen å oppfatte som et informativt dokument og en informasjonskanal mellom Sametinget og sentrale myndigheter.

Disse medlemmer viser for øvrig til sitt prinsipielle standpunkt om at Sametinget bør nedlegges, jf. Fremskrittspartiets merknader til St.meld. nr. 41 (1996-97) og tilleggsmelding St.meld. nr. 18 (1997-98).

Disse medlemmer tar til etterretning Regjeringens tilbakemelding til Stortinget vedrørende innholdet i Sametingets årsmelding i St.meld. nr. 52 (1997-98) om Sametingets virksomhet i 1997.

Disse medlemmer etterlyser en klarere holdning fra Regjeringens side om hvordan Regjeringen tolker de samiske krav om selvbestemmelse og krav om retten til land og vann i de samiske områder.

Disse medlemmer ser det som viktig med en nærmere konkretisert grenseoppgang for hvor langt de samiske selvbestemmelseskravene skal kunne strekke seg. En nærmere konkretisering av det faktiske innholdet i de samiske krav om retten til økt selvbestemmelse og økt avgjørelsesmyndighet må av disse grunner ut-dypes nærmere.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til sine merknader og forslag i Innst. S. nr. 145 (1997-98) Om norsk samepolitikk.

Dette medlem vil spesielt understreke at det etter vårt syn er behov for en fastere møteform mellom Stortinget og Sametinget, utover vanlige komitehøringer, i tillegg til det formaliserte samarbeid mellom Sametinget og Regjeringen, og at vi fortsatt vil arbeide for å få dette til.