Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Sammendrag

      Stortinget har 3. juni 1998 fått oversendt følgende forslag fra stortingsrepresentantene Einar Johansen, Svein Ludvigsen, Ivar Kristiansen, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen:

       « Stortinget ber Regjeringen legge til grunn St.meld. nr. 48 (1994-1995) og Innst.S.nr.150 (1995-1996) ved tildeling av tillatelser for oppdrett av laks og ørret. Det kan da ikke innføres en begrensning som tilsier at søker som allerede har majoritetsinteresser i mer enn et gitt antall tillatelser er forhindret fra å kunne få nye tillatelser. »

       Forslagsstillerne viser til at Stortinget våren 1996 behandlet St.meld. nr. 48 (1994-1995) Havbruk - en drivkraft i norsk kystnæring, framlagt av regjeringen Gro Harlem Brundtland. Om aktørene i oppdrettsnæringen sies det i meldingen bl.a. at variert bedriftsstruktur, mangfold og integrasjon skal etterstrebes.

       Forslagsstillerne viser videre til innstillingen til havbruksmeldingen, Innst.S.nr.150 (1995-1996), hvor flertallet i Stortingets næringskomité bl.a. uttaler:

       « Flertallet mener det er viktig at norsk oppdretts-næring har en konkurransedyktig struktur og at det er sannsynlig at omstruktureringen i Norge til en viss grad vil fortsette.
       Flertallet mener at den fortsatte omstruktureringen i hovedsak vil være et resultat av næringens initiativer. Målet må være en sunn og lønnsom næringsutvikling. »

       Et forslag fra et mindretall i komiteen, medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, om at eierinteressene i anlegget skal ha lokal tilknytning og at ingen kan inneha majoritetsinteresser i mer enn tre anlegg, fikk ikke flertall.

       Forslagsstillerne viser til at Fiskeridepartementet i brev av 27. april 1998 har sendt utkast til forskrift om retildeling av tillatelser til å drive oppdrett av matfisk av laks og ørret i Troms og Finnmark på høring til en rekke høringsinstanser.

       Forslagsstillerne hevder at Fiskeridepartementets utkast til høring er i strid med Stortingets forutsetninger for strukturpolitikken i havbruksnæringen.