Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Olav Akselsen, Aud Blattmann, Gunn Karin Gjul, Bent Hegna, Torny Pedersen og lederen Jens Stoltenberg, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Kristelig Folkeparti, Bror Yngve Rahm og Lars Rise, fra Høyre, Jan Johnsen og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, John Dale, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H Langeland, og fra Venstre, Gunnar Kvassheim, har merket seg at hjemfallsoppgjøret av Daja kraftverk i Sulitjelmavassdraget har tatt meget lang tid. Reguleringskonsesjonen løp fram til konsesjonsutløp for gruvedrift i Sulitjelma 6. juli 1983, men begrenset til 13. april 2016 dersom leieavtalen med staten ble forlenget. Hjemfall fant sted 6. juli 1983 og hjemfallsoppgjøret for Daja kraftverk har dermed tatt 15 år. Selv om det er spesielle forhold ved denne saken som kan forklare noe av behandlingstiden, er det komiteens syn at så lang behandlingstid bør unngås i framtidige hjemfallssaker.

       Komiteen vil vise til at St.prp. nr. 70 (1997-1998) ble lagt fram for Stortinget den 2. juni 1998, og at departementet i et brev (vedlagt) til komiteen datert 8. juni 1988 ber om at salget av Daja kraftverk blir behandlet i vårsesjonen. Dette har gitt en svært kort behandlingstid i komiteen.

       Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.