Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Nettinfrastruktur

7.1 Sammendrag

       Tilrettelegging av gode og rimelige telekommunikasjoner er viktig som grunnlag for næringsutvikling i alle deler av landet.

       Nettinfrastruktur legger grunnlag for innovativ utvikling av nye produkter og tjenester, organisering av samarbeid mellom bedrifter, og samarbeid og kompetanseutveksling mellom ulike kompetansemiljøer. Læring basert på lett adgang til en åpen informasjonsmotorvei åpner nye muligheter for kompetanseoppbygging og -utveksling. Regjeringens hovedmål i telepolitikken er å sikre alle husstander og bedrifter i hele landet grunnleggende tjenester av høy kvalitet til lavest mulig pris.

       Høyhastighetskommunikasjon mellom lokale, regionale og sentrale IT-miljøer er viktig for å sikre samarbeid og kompetanseutveksling. Regjeringen vil etablere en ordning gjeldende fra 1. januar 1999, med sikte på å stimulere offentlige virksomheter til å ta i bruk anvendelser og tjenester med basis i høyhastighetskommunikasjonsinfrastruktur. Dette ses i nær sammenheng med det pågående arbeidet med nettutvikling mellom offentlige institusjoner og innen forskning og utdanning. Støtten forutsettes å få en distriktspolitisk profil. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med nærmere detaljer i budsjettproposisjonen for 1999.

7.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil peke på at tilgang på høyhastighetsnett, grunnleggende teletjenester, lavest og likest mulig pris er en forutsetning for at IT kan utnyttes til regional næringsutvikling.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, vil derfor påpeke at virkemidler som konsesjonsvilkår om leveringsplikt, maksimalprisordning og aktørfinansiering må benyttes.

       Disse medlemmer viser til at Regjeringen vil etablere en ordning med sikte på å stimulere offentlige virksomheter til å ta i bruk anvendelser og tjenester med basis i høyhastighetskommunikasjonsinfrastruktur.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at innføringen av en nettbasert infrastruktur er en forutsetning for utnyttelse av informasjonsteknologiens muligheter mellom regionene.

       Disse medlemmer mener at det ikke er en offentlig oppgave å bygge ut eller drive nettverk for informasjonsteknologi. Staten bør i minst mulig grad bruke konsesjoner, detaljregulering og andre hindringer som virkemidler i denne utviklingen.

       Disse medlemmer ønsker en raskere utbygging av stamnettene på den såkalte informasjonsmotorveien gjennom fri konkurranse, og mener utviklingen av både infrastruktur og tjenester i informasjonsnettverkene i størst mulig grad må utføres av private interesser.

       Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at tilgang på høyhastighetsnett og tilstrekkelige teletjenester til konkurransedyktige priser er en forutsetning for at IT skal kunne bidra til næringsutvikling over hele landet. Disse medlemmer mener myndighetene har et overordnet ansvar for utviklingen av infrastruktur, det gjelder også nettinfrastruktur og etableringen av et landsdekkende høyhastighetsnett. Myndighetenes rolle begrenser seg imidlertid til å tildele konsesjoner for bygging og drift av høyhastighetsnett, sikre tilstrekkelig konkurranse og finansiere nettutbygging i områder der markedet ikke selv sørger for dette.