Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. IT-miljøenes internasjonale tilknytning

5.1 Sammendrag

       Utviklingen av informasjonsteknologi er internasjonal. Behovet for internasjonal kontakt blir derfor stadig større. Det skyldes ikke bare den raske utviklingen som gjør at forskningsinstitusjoner og bedrifter raskt må skaffe seg tilgang til teknologiske nyvinninger og markeder for å være konkurransedyktige. Den økte spesialiseringen av kunnskap og produktnisjer, som kan innebære at norske aktører er fullverdige deltakere i små, men internasjonale miljøer, tilsier det samme.

       Norske industriattacheer i utlandet har en viktig funksjon som lyttepost og kontaktformidler for norske forsknings- og teknologimiljøer gjennom et bredt kontaktnett i noen av verdens mest sentrale teknologiområder. Regjeringen vil stimulere til flere allianser og samarbeid mellom norske og utenlandske bedrifter og teknologimiljøer.

       Regjeringen vil legge forholdene til rette gjennom generelle rammebetingelser for en videre utvikling av de norske kompetansesentrenes internasjonale nettverk. Deltagelse i EUs rammeprogram samt nasjonal finansiering av EUREKA-aktiviteter har stor betydning i så måte.

5.2 Komiteens merknader

       Komiteen vil vise til den viktige funksjon som Norsk Eksportråd og Norske Industriattacheer har, for å styrke eksportmuligheter og kontaktnett i utlandet. Komiteen vil understreke betydningen av at disse instansene får mulighet til å fylle disse oppgavene.

       Komiteen viser til St.meld. nr. 41 (1997-1998) Næringspolitikk inn i det 21. århundre s. 140 hvor det står:

       « Innenfor enkelte områder har NIAs virksomhet vært overlappende med deler av Norges Eksportråds aktiviteter. Det forholdet at bedrifters markedsmessige og teknologiske muligheter har en nær sammenheng, gjør det naturlig å koble NIAs og Norges Eksportråds virksomhet ute. Regjeringen foreslår derfor en sammenslåing av NIAs og Norges Eksportråds uteapparat gjennom etablering av integrerte handels- og teknologikontorer. Slike kombinerte kontorer vil inneha både teknologi- og markedsføringskompetanse. Dette vil åpne for en mer effektiv, samordnet og fleksibel organisering av det internasjonale virkemiddelapparatet og en større tyngde i markedsføringen av NIA-ordningen. Dette vil også være en fordel for en rekke teknologitunge bransjer som i økende grad internasjonaliserer sin virksomhet. »

       Komiteen vil komme tilbake til dette i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 41 (1997-1998).