Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Innovasjon i regionene

4.1 Sammendrag

       Anvendt IT-kompetanse utvikles best gjennom aktivt samarbeid i krevende utviklingsprosjekter mellom bedrifter, brukere, kunder og kunnskapsmiljøer. Det er flere former for utviklingsmiljøer, eller inkubatormiljøer, som er egnet til å stimulere slike utviklingsprosesser.

       Forskningsparker har en sentral rolle for innovasjon og nyskaping i regionene. Regjeringen vil prioritere de målrettede programmene i Norges Forskningsråd og SND som støtter dette området.

       Det skal settes i gang forsøk med etablering av ca 20 næringshager i utvalgte kommuner for å skape lokale utviklingsmiljø som er attraktive for personer med høyere utdanning.

       Regjeringen vil foreslå et nytt prosjektutviklingstilskudd lagt til SND og styrking av de regionale såkornfondene. Det vises her til den kommende Eierskapsmeldingen.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil peke på den uheldige trenden vi nå har med fraflytting fra distriktene og den uheldige utviklingen vi har i alderssammensettingen. Det blir viktig å bruke informasjonsteknologien som et virkemiddel for å styrke bosettingen og verdiskapingen i regionene. Det må derfor legges opp til en regional struktur på utdanningsmuligheter og næringsliv.

       Flertallet viser til at Regjeringa vil prioritere de målrettede programmene i Norges forskningsråd og SND som støtter utvikling av forskningsparker, prioritere program som bidrar til teknologioverføring og sette igang forsøk med etablering av 20 næringshager som kan skje i regi av Statens Industrivekstanlegg (SIVA)

       Komiteens medlemmer fra Høyre støtter etableringen av 20 næringshager, men mener at organiseringen må skje i samarbeid mellom myndighetene og næringsliv. Ellers varsler Regjeringen at de vil foreslå et nytt prosjektutviklingstilskudd og styrking av de regionale såkornsfondene.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, peker på at her trenges en god samordning og harmonisering mellom SNDs « BIT-program » og Norges Forskningsråds (NFRs) « NIN-program » og andre prioriterte program. Flertallet vil peke på at flere målrettede virkemidler må legges inn og fungere i fellesskap om tiltaket med næringsparker skal lykkes.

       Et annet flertallet, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Høyre, viser ellers til at meldingens positive omtale av disse programmene harmonerer dårlig med at det over Næringsdepartementets budsjett signaliseres kraftige reduksjoner i overføringene til NFR som igjen vil få negative konsekvenser for bl.a. NIN-programmet.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til Regjeringens forslag om å sette i gang forsøk med etablering av ca 20 næringshager i utvalgte kommuner i distriktene. Målet er å skape lokale utviklingsmiljøer som vil bli koblet opp mot regionale FoU-miljøer og andre kompetansemiljøer.

       Disse medlemmer vil peke på at forsøksprosjektet som skal bygge på et samspill mellom forskning, utdanning og næringsvirksomhet også må bygge på minst tre andre viktige elementer:

- Erfaringer fra andre land understreker betydningen av «kritisk masse». Et senter må omfatte et stort nok og bredt nok antall virksomheter som kan skape et miljø og dermed oppnå synergieffekter.
- Etableringen må bygge på tverrfaglighet.
- Kommersielle kriterier må legges til grunn for et senter. En sunn forretningsmessig basis som kan tiltrekke privat kompetent kapital er en forutsetning for et vellykket kunnskapssenter/næringshage.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det må arbeides videre med selve konseptet ut fra ovennevnte kriterier før det iverksettes forsøk med etablering av næringshager og at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med dette. Det anbefales at arbeidet med etablering av regionale kunnskapssentra/næringshager knyttes opp til planene om et IT- og kunnskapssenter på Fornebu.

       Disse medlemmer vil minne om at det er Stortingets forutsetning at et slikt senter skal bygge et nettverkssamarbeid med de regionale sentra og fungere som en drivkraft for nærings- og kompetansemiljøer i andre deler av landet.